A szellemi tulajdon védelme
 

Sikerült részlegesen visszaadni a látását egy vak embernek

A A A    Nyomtatható verzió

Tavaly már beszámoltunk arról, hogy ígéretes eredmények születtek a retina gyógyításával kapcsolatban. Dr. Roska Botond és munkatársai felfedezték, hogy vírusok segítségével be lehet juttatni a degenerált retinába olyan csatornákat, amelyek érzékelik a fényt, ezzel pedig a vak retinát ismét látóvá lehet tenni.

A Svájcban dolgozó, magyar születésű kutató és az USA-beli Pittsburghben dolgozó francia kollégája, Jose-Alain Sahel 20 éve fejleszti a genetikai módszert, amivel most jutottak oda, hogy beszámolhassanak az első, emberen elvégzett kezelés eredményeiről.

A kérdéses páciens – aki az úgynevezett retinitis pigmentosa nevű genetikai eredetű betegségben szenved –, 20 évesen kezdte elveszíteni a látását, és a kezelést megelőzően már hosszú évek óta csak arra volt képes, hogy minimálisan érzékelje, merről jön a fény. A kezelés után viszont képes volt egy fehér asztalon tárgyakat észlelni. Ehhez azonban szüksége van segédeszközökre is, így egy speciális szemüvegbe épített kamerára és projektorra, amely egy kis, zsebben hordható számítógépen keresztül közvetlenül a retinára vetíti a külvilág képét.

Roska Botond szerint a terápia sikeres volt, és még úgy is mérföldkőnek tekinthető, hogy az illető csak segédeszköz segítségével képes, meglehetősen korlátozott tartományban vizuális ingereket feldolgozni az egyik szemével.

A kutató és csapata a terápia eredményéről hétfőn számolt be a Nature Medicine szaklapban.

 

Forrás:

https://hvg.hu/elet/20210525_optogenetika_szemeszet_vaksag_genterapia_roska_botond

Kép forrása: https://5percado.hu/