A szellemi tulajdon védelme
 

Az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette a Fertőd vidéki sárgarépát

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Bizottság oltalom alá vette a Fertőd vidéki sárgarépa elnevezést. A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt a védett termékek uniós listáján ezzel 78-ra emelkedett a magyar földrajzi árujelzők száma.

A Fertőd vidéki sárgarépa gyökérteste élénkvörös színű, hosszú, sima, elágazás- és repedésmentes, jellegzetesen édeskés ízű. A karotin képződésre kedvezően hat a mérsékelt meleg, és élénkvörös színt eredményez. A magas napsütéses órák száma a cukor beépülését segíti, ezért lesz a répa édeskés ízű. A bakhátas művelési mód pedig hozzájárul a sima, elágazásmentes gyökérzet kialakulásához.

„A kiváló érzékszervi jellemzőkkel rendelkező Fertőd vidéki sárgarépa – a korábban már szintén uniós oltalmat nyert zamatos hegykői petrezselyemgyökérrel együtt – fontos összetevője a magyar konyha ikonikus húslevesének.”- olvasható sokszinuvidek24.hu oldalán.

A Fertőd vidéki sárgarépa 2011-ben elnyerte a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.

 

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2021/11/03/fertod-videki-sargarepa-unios-oltalom/

 

Kép forrása: https://index.hu/gazdasag/