A szellemi tulajdon védelme
 

Dél-alföldi Innovációs Díj elismerésben részesült

A A A    Nyomtatható verzió

A regionális innovációs díjakat az adott régió tudományos, gazdasági és állami szervezetei, intézményei évenként közösen hirdetik meg pályázat útján. Az idén már negyedik alkalommal adták át a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, mely a dél-alföldi régióban létrejött legjelentősebb szellemi alkotás, illetve azon alapuló termék, eljárás vagy szolgáltatás elismerésére szolgál.

Idén az evopro Kft. „Városi hibrid autóbusz fejlesztése” című pályázata nyerte el az első helyezést. A gyártó cég epowero nevű hibrid buszaival környezetkímélő és költséghatékony alternatívát kínál az európai és hazai piac igények kielégítésére.

Második helyezést a földgázipar területén igen hasznos, kénhidrogén- és vízgőztartalom-mérő, lézeres mérőműszer kapta. A fotoakusztikus elvű mérőműszer kifejlesztéséről és piacra viteléről szóló pályázati anyag több cég (HILASE Kft., SZTE, MOL, Videoton) közös munkájának a gyümölcse.

A harmadik helyezést a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. pályázata nyerte „Korszerű biológiai alapok – szegedi tritikálé fajták a magyar mezőgazdaság szolgálatában” című pályázatával. Az új nemesítésű, kedvező adottságokkal rendelkező növényfajta kiemelkedő gazdasági hasznot jelent mind a gazdák, mind a nemzetgazdaság számára.

A nyertes pályázók a Bánvölgyi László szobrászművész által készített Möbius térplasztikát vehették át elismerésként.

Korábbi híreinkben már beszámoltunk az evopro Kft. hibrid busz innovációjáról, valamint az új nemesítésű rozsbúzáról.

 

Forrás:

Kiosztották az idei Dél-Alföldi Innovációs Díjat – SZEGEDma – 2013. november 7.