A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar innováció mozgásképtelen betegek számára

A A A    Nyomtatható verzió

Egy magyar fejlesztésű kerekesszék, az Omnipolar óriási segítséget jelenthet a legsúlyosabb fogyatékkal élők számára. A fejlesztés célja egy olyan integrált kerekesszékes rendszer kialakítása, amely nagyban megkönnyíti a páciensek életét.

Az innováció lényege, hogy az elektromos kerekesszéket a hozzá kapcsolódó headsetnek és szoftvernek köszönhetően a nyaktól lefelé bénultak is képesek önállóan irányítani. Ehhez szolgál segítségül Juhász Márton GyroSet nevet viselő, korszakalkotó készüléke, mely az Omnipolar kerekesszék platformhoz kötődik. A GyroSet valójában egy headset, ami a fej térbeli pozíciójának mérését végzi. A mozgássérült a fejének mozgatásával irányíthatja az elektromos kerekesszékét, illetve egy androidos eszközre írt szoftver lehetővé teszi a headset egérfunkciójának a használatát is.  Ennek előnye, hogy egyéb kommunikációs és navigációs alkalmazások is hozzáférhetővé válnak, mint például a videotelefon, a globális helymeghatározás, a hangalapú webkeresés. A szoftver – WheelDroid – segítségével a páciens kapcsolódni tud az internethez és lehetősége van irányítani a számítógépét és a telefonját.

Az innováció társadalmi hasznossága kiemelkedő: a súlyos mozgássérültek élete önállóbbá válhat, lehetőségük nyílik a kommunikáció számtalan – eddig számukra nem elérhető – formájának használatára vagy akár munkavégzésre is.

Juhász Márton GyroSet eszközét Amerikában is díjazták. 2013-ban a Szilíciumvölgyben a Singularity University Global Impact Competetion díját nyerte el, melyről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

 

Forrás:

Magyar találmány a betegekért – Vasárnap Reggel – 2014. március 2. (5. oldal)