A szellemi tulajdon védelme
 

Evopro - nemzetközi innovációs díjat nyert a magyar könnyűszerkezetes buszcsalád

A A A    Nyomtatható verzió

A világ legnagyobb kompozit iparági szereplőket képviselő szervezete, a JEC az innovációs díj program keretében összesen 28 kategóriában hirdetett nyertest. A programot még 1998-ban alapították a leginnovatívabb kompozit megoldások elismerésére világszerte.

A magyar Evopro a JEC innovációs díját önhordó, moduláris felépítésű kompozit vázának köszönhetően nyerte el. A díjnyertes vázszerkezet előnyei között kiemelt fontosságú, hogy ultrakönnyű, ezáltal kisebb fogyasztású és kevesebb károsanyag-kibocsátású jármű építhető belőle, az önhordó kompozit váz korrózióálló, így alacsonyabbak a karbantartási költségek is. A moduláris felépítésnek köszönhető költséghatékony és a gyors gyártás versenyelőnyt jelent a hagyományos fémvázas buszokhoz képest.

Röviden az evopro-ról: Az új gyártási technológián alapuló, elektromos motorral felszerelt jármű üzemeltetési költsége rendkívül alacsony; hosszú élettartamú, környezetbarát, kompozit anyagokból készült karosszériája miatt könnyebb és sokkal több utast képes szállítani, mint konkurens társai. A prototípus hossza 7,7 méter, de a jármű karosszériája — lego-elem moduljának köszönhetően — igény szerint változtatható (6,2; 7,7; 9,2; 10,7; 17 méter lehet). A busz egy feltöltéssel 100 km-t tud megtenni, normál töltési ideje 4 óra. A bemutatott modell ugyan elektromos hajtású, de az összes ma ismert meghajtásra (dízel, CNG) is föl van készítve.

Az alacsonypadlós Modulót városi használatra tervezték, így viszonylag kevés ülőhellyel, tágas terekkel, sok állóhellyel rendelkezik.

A díjátadó március 8-án lesz Párizsban, a JEC World Show kiállításon, ahol a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) számára készült 8 méteres, tisztán elektromos hajtású Modulo buszt is bemutatják.

 

Az innovációval kapcsolatban korábban megjelent híreink:

A környezetbarát magyar buszprojekt lezárult (2015.10.02)

Evopro Modulo – magyar elektromos busz (2014.04.22)

Új, könnyűszerkezetes magyar buszcsalád készül (2013.02.27)

 

Források:

Nemzetközi innovációs díjat nyert a magyar kompozit busz –innoportal.hu– 2016. február 17.
Nemzetközi innovációs díjat nyert a  Modulo buszcsalád – gyartastrend.hu– 2016. február 18.