A szellemi tulajdon védelme
 

Az intelligens onko-kés

A A A    Nyomtatható verzió

Egyedülálló módon egy másodpercen belül tájékoztatja a műtétet végző orvost arról, hogy a szövet ép vagy beteg – erre alkalmas egy magyar találmány, az intelligens onko-kés. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatója fejlesztette ki az eszközt, melyre a Harvard Medical School és a World’s Best Technology (WBT) fóruma is felfigyelt. A találmány lényegesen felgyorsítja a biológiai szövetek analízisét, csökkenti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát. Az eszköz fő alkalmazási területe a rák- és az érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.

Takáts Zoltán feltalálót kérdeztük.

Az intelligens onko-kés ötlete mikor fogalmazódott meg Önben, hogyan született a gondolat, hogy ez a találmány felgyorsíthatja a biológiai szövetek analízisét?

Az ötlet fokozatosan alakult ki, lényegében 2002 és 2005 között. Ebben az időszakban olyan analitikai technológiák fejlesztésével foglalkoztam, amelyek lehetővé teszik biológiai minták – így akár élő szövetek – előkészítés nélküli, lényegében azonnali kémiai elemzését. Ahogy a technológia fejlődött, úgy kerestünk hozzá alkalmazási területeket. E kutatási folyamat során merült fel a műtét közbeni szövettani azonosítás problémája.

Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy humán műtéteknél is alkalmazható legyen az új eszköz?

Az alkalmazás feltétele, hogy a műszer, illetve az eljárás rendelkezzen úgynevezett CE minősítéssel. Ennek megszerzése azonban egy meglehetősen hosszadalmas és pénzigényes feladat, ami hasonlít az új gyógyszermolekulák engedélyeztetési eljárásához.

 A Semmelweis Egyetem mint kutatóegyetem messzemenően támogatja a modern orvostudományi technológiákat egy erre vonatkozó TÁMOP pályázat keretében, de kap-e támogatást az ötlet jogi oltalmának megszerzéséhez?

Az ötlet jogi oltalma meglehetősen régen, azaz 2007-ben elindult már. Jelenleg a harmadik szabadalmi beadványt készítjük elő.

A kérdező: SIpos Júlia, fotó: Kenéz György