A szellemi tulajdon védelme
 

Delta Alapítvány – Millenniumi Díjas, 2014

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

Ötven éve indult a Magyar Televízióban a Delta tudománynépszerűsítő heti magazin. A főcím markáns és emlékezetes dallama az egyik legelső, elektronikus szintézissel előállított zene volt hazánkban, és ikonikussá tette a műsort, amelyben a tévénézők – akkoriban szokatlan módon – a hazai műhelyek eredményei mellett a nyugati világban elért tudományos-technikai újdonságokkal is megismerkedhettek.

A Delta Alapítvány 25 éve jött létre, hogy a tudományos ismeretterjesztés körülményeit javítsa, a Delta alkotóközösségét összefogja. Műhelyükből a fiatal, tehetséges tévés, filmes alkotók, tudományos újságírók egész nemzedékei kerültek ki, akik számos szerkesztőségi műhelyben és más munkaterületen bizonyították már rátermettségüket.

A műsor az elsők között, 1976-ban váltott fekete-fehérből színes adásra. A Delta 2000-ben megújulva, a korszerűbb ismeretterjesztés jegyében szerepelt továbbra is rendszeresen a képernyőn. Nézettsége mindvégig magas volt, a műsor százezreket ültetett rendszeresen a képernyő elé. Készítői számos vetélkedő szervezésével érdeklődő fiatalok ezreit mozgatták meg a gimnáziumok tanulóitól a szakiskolákéiig.

A közszolgálati televízió vezetése két éve indokolás nélkül levette a programról a Deltát. A tévé archívuma több mint 1500 adás közel 45 ezer percét őrzi. A pótolhatatlan szellemi műhelyt a Delta Alapítvány hivatott egyben tartani és új lehetőségeket keresni.