A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Bencze Gábor - Jedlik Ányos-díjas, 2014

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Bencze Gábor  okleveles biológus, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyugalmazott tanácsadója, szabadalmi elbírálója, a HIPAvilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség szabadalmi szakértője.

Bencze Gábor 1968-ban szerzett biológus diplomát a moszkvai Lomonoszov Egyetemen. Később az egyetemi doktori címet, majd a biológiai tudomány kandidátusa fokozatot is megszerezte. Pályafutását kutató biológusként kezdte az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. Később a Phylaxia Rt., a Biotechnika Rt. és a Biogal Gyógyszergyár munkatársaként szerzett az ipar területén is tapasztalatot. 1994 novemberétől 2012 áprilisáig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Magyar Szabadalmi Hivatal) szabadalmi elbírálójaként dolgozott. 1998-ban végezte el a felsőfokú iparjogvédelmi tanfolyamot.  Kiválóan beszél angolul és oroszul.

Fő hivatali tevékenysége a biotechnológiai tárgyú szabadalmi bejelentések újdonságkutatása és elbírálása volt. Több éven át tagja volt az Iparjogvédelmi Szakértői Testületnek. Munkáját nagyfokú szakmai hozzáértés, precizitás és a saját maga elé állított magas minőségi színvonal egyenletes teljesítése jellemezte. Hivatali pályafutása alatt számos új munkatárs betanításában vett részt. Jelenleg is aktív szakmai munkát végez. Igazi polihisztor, szakterülete mellett széleskörű ismeretekkel rendelkezik a szépirodalom, zene, képzőművészet területén is.

Szakmai munkája mellett emberi, morális magatartása, segítő türelme környezete számára minden helyzetben és tekintetben példaértékű.