A szellemi tulajdon védelme
 

Typotex Elektronikus Könyvkiadó - Millennium Díjas, 2011

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

A kiadót 1989-ben alapították, elsősorban szakkönyvek, természettudományos könyvek kiadására, különös tekintettel a felsőoktatásra és a tehetséggondozásra.

Elektronikus könyveik kezdetben általában a nyomtatásban megjelent művek elektronikus változatai voltak, de például az Oxford Biológia, Kémia, Matematika, Fizika kislexikonokat már csak elektronikusan kínálják, megteremtve annak lehetőségét, hogy a magyar matematikai és természet­tudományos szakkifejezések autentikus forrásból mindenki számára  hozzáférhetővé váljanak.

Kétnyelvű antológiák sokdimenziós együttese a Bábel Web Antológia, amely az európai irodalmak jelentős klasszikus, modern és kortárs műveinek részleteit mutatja be eredetiben és más európai nyelvre való fordításban. Az alapgondolat folytatásaként született meg a Hungarian VisitCarD (a magyar irodalom 22 nyelvű antológiája), vagy a Visegrad MagicCube, mely a visegrádi országok irodalmából adott ízelítőt, kezdetben angol és német nyelven.

A kiadó a kezdetekhez képest az utóbbi években sokkal tágabb profilt képvisel.  Az egyik izgalmas publikációs területük például a kognitív pszichológia, amely sok tudományterületet lefedő, merész irányzatú határterületként pszichológiát, informatikát, biológiát kapcsol össze. Kínálatukban megtalálható az információs társadalom témaköre éppúgy, mint a zeneesztétika friss irodalma.

A Typotex Kiadónak immár természetes közegévé vált az Internet. Közel évtizede minden könyvük elérhető e-book formában is, a papírváltozatnál olcsóbban, akár fejezetenként is. Az internet adta körülmények ugyanakkor lehetővé teszik, hogy a szerző rugalmasan kezelje a szöveget, vagyis – igény szerint – megjelenés után is módosíthassa, bővíthesse, kiegészíthesse új bibliográfiai jegyzetekkel, hivatkozásokkal.

E karakteres, igényes könyvkiadó évente negyven újdonsággal és mintegy húsz utánnyomással jelentkezik; fele-fele arányban kiváló hazai, illetve tekintélyes külföldi szerzők műveit adják ki. A Typotex további érdeme a szerzői jogvédelem tiszteletével kínált, újszerű terjesztési politika kimunkálása.