A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Raisz Iván - Jedlik Ányos-díjas, 2014

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Raisz Iván  a kémiai tudomány kandidátusa, műszaki tudományi Ph.D, az Enviro-Pharm Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Diplomáját a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán szerezte 1966-ban. A Nehézipari Műszaki Egyetem kazincbarcikai Vegyipari és Automatizálási Főiskolai Karán kezdte tudományos pályáját, később a Miskolci Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének vezetője, majd a Kémiai Intézet igazgatóhelyettese lett, végül a Kromatográfiás és Környezetvédelmi Laboratórium vezetőjeként vonult nyugállományba 2008-ban.

Kutatási területei többek között a megújuló és alternatív energiaforrások fejlesztése, a környezeti kockázat elemzése, az elektrokémiai mérési és technológiai eljárások vizsgálata, a kemometriai módszerek alkalmazása a fizikai kémiai kutatási eredmények értékelésénél és a műszeres analitikában, a környezetvédelmi módszerek fizikai kémiai alapjainak és alkalmazástechnikájának fejlesztése.

Egyetemi oktatói tevékenysége mellett több mint száz publikáció szerzője,
a tudományos és szakmai közélet aktív résztvevője. Az Akadémia és a Magyar Kémikusok Egyesülete több bizottságának tagja, a Miskolci Akadémiai Bizottság Környezetvédelmi Munkabizottságának 1996-2008 között elnöke volt, a Magyar Feltalálók Egyesületének korábbi titkára (1999-2013). 2011 óta az Észak- Magyarországi Gyáriparos Szövetség alelnöke. A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara tagja.

Kilenc találmányára kapott szabadalmi oltalmat, jelenleg további kilenc bejelentésének engedélyezési eljárása még folyamatban van. 1-1 megadott amerikai, eurázsiai és kínai szabadalommal rendelkezik. 4 európai szabadalmi bejelentéséből 2 engedélyezési eljárása folyamatban van.

Találmányaival számos díjban részesült, többek között 2011-ben Nürnbergben megkapta az IFIA „Green Oscar” díját.