A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Szépvölgyi János - Jedlik Ányos-díjas, 2013

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Szépvölgyi János okleveles vegyészmérnök, az MTA doktora, egyetemi tanár, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese, az Anyag- és Környezetkémiai Intézet igazgatója

A műszaki kémia, a klórmetallurgiai kutatások, az ásványi nyersanyagok komplex hasznosítása, a plazmakémiai, környezeti kémiai, anyagtudományi kutatások, a korszerű műszaki kerámiák terén végzett kiemelkedő tudományos kutatói, egyszersmind fejlesztői munkát. Jelenlegi kutatási témái közt szerepel egyebek közt a nanodiszperz porok szintézise, valamint a veszélyes anyagok átalakítása termikus plazmákban.

Közel negyven magyar szabadalmi bejelentésben szerepel társfeltalálóként, ezekből közel húsz külföldi bejelentés is született. Különösen kiemelkedőek az iparban, illetve a mezőgazdaságban bevezetett termékeket és technológiákat eredményező találmányai.

Az utóbbi évek sikerei közül megemlítendő a hidrogén hatékony és környezetbarát tárolására alkalmas fejlesztői munkája, valamint a növelt élettartamú humán ízületi protézisek gyártására kifejlesztett és már gyakorlatban is alkalmazott eljárása.

Kiemelkedő munkásságát hűen tükrözik elismerései, mint a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés is.