A szellemi tulajdon védelme
 

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Milleniumi Díjas, 2011

A A A    Nyomtatható verzió

Milleniumi Díj

Az alapítók és a művészképzés mestereinek gazdag öröksége formálta a Zeneakadémia hagyományait. Elsődleges küldetése ma is olyan alkotó- és előadóművészek, s egyben tanárok képzése, akik az egyetemes és nemzeti kultúra, ezen belül elsősorban a zeneművészet értékeinek birtokában széleskörű, korszerű zenei képzettségük, magas fokú mesterségbeli tudásuk alapján alkalmasak a hazai és a nemzetközi zenei életben az előadóművészi, az alkotói és a zenetudományi tevékenységre, az iskolai zenei nevelésre és az egyházzene művelésére.

A Zenészeti Lapok 1875. október 17-i számában jelent meg az első felvételi közlemény az országos Magyar Királyi Zene-Akadémia 1875-76-os tanévre szóló tanfolyamára. A felvételi vizsgák elhúzódása miatt a megnyitóra november 14-én került sor. A Zene-Akadémia 5 tanárral és 38 növendékkel kezdte meg működését a Hal tér 4. számú ház 2. emeletén. Maga Liszt 1876. február 15-én érkezett Pestre, és március 2-án kezdte meg a tanítást.

A Zeneakadémia 1925-ben érte meg fennállásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból az intézet kezdeményezésére Liszt Ferenc nevét vette fel, és ugyanekkor Liszt-múzeumot is alapítottak az épületben.

Ez az egyetlen zeneakadémia a világon, amely úgy viseli Liszt Ferenc nevét, hogy az alapító is maga Liszt volt. A nagy múltú intézmény egyben Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneakadémiája. Bartóké, aki jelenlétével generációknak adott mértéket és mintát, és Kodályé, aki a nevét viselő világhírű zenepedagógiai módszert – híressé vált növendékeivel együtt – itt, a Liszt Ferenc Zenekadémián fejlesztette ki.

Itt működik Magyarország legrégebbi jazz tanszéke csakúgy, mint a fiatal Népzene Tanszék, amely Bartók és Kodály nyomába eredve a Kárpát-medence kimeríthetetlen folklór-világát kívánja feltérképezni és megtanítani mindazoknak, akik előadóművészként a népzene újraélesztését tűzték ki célul.