A szellemi tulajdon védelme
 

Őri János - Jedlik Ányos-díjas, 2016

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Őri János, magyar és európai szabadalmi ügyvivő, a Szabadalmi Ügyvivői Kamara elnökségi tagja.

Őri János a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett vegyészmérnök, 1979-ben csatlakozott a Chinoinhoz szabadalmi ügyintézőként. 1983-tól 1985-ig szabadalmi ügyvivő volt a cégnél, amelynek a Szabadalmi Osztályát vezette 1988-től 1991-ig. Szabadalmi vezető volt 1992-től 2006-ig, amikor a vállalat iparjogi vezetője lett. A Chinoinban végzett 36 éves pályafutása során, illetve a Sanofi Global Patent Department tagjaként, a szabadalmi ügyvivői munka csaknem minden területén aktív volt. A vállalat tevékenységéből adódó originátori és generikus gyógyszerkutatási témákban is dolgozott. Számos project szabadalmi védettségét intézte a felfedező kutatási fázistól kezdve egészen a gyógyszerjelölt kifejlesztéséig, az ipari fejlesztéssel egyetemben. Kiváló gyakorlattal rendelkezik a belföldi és külföldi szabadalmaztatásban csakúgy, mint a kapcsolódó peres ügyek intézésében. Számos generikus témában dolgozott a harmadik fél érvényesíthető jogainak tisztázásában.

Mindezeken túl a feltalálói díjazás megállapításában, a vállalat innovációs és ahhoz kapcsolódó szabályozásának kialakításában, szerződések iparjogvédelmi áttekintésében támogatja a vállalat vezetését.

A BME-n 1996 óta végez oktatói tevékenységet, 2009-ben címzetes egyetemi docens kinevezést kapott. 2015-ben Somlai-díjat vehetett át. A MAGYOSZ Szellemitulajdon-védelmi Bizottságának tagja.

13 szabadalmi bejelentésének mindegyikére szabadalmi oltalmat kapott.