A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Major István Honoris Causa Jedlik Ányos-díjas, 2016

A A A    Nyomtatható verzió

Honoris causa Jedlik Ányos díj

 

Dr. Major István,  ny. genfi WTO-nagykövet.

Dr. Major István komoly szerepet játszott Magyarországnak a többoldalú kereskedelmi rendszerekbe történő beágyazásában, kiemelkedő szerepe volt a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) létrejöttében, valamint hazánk Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) történő csatlakozási folyamat főtárgyalója volt.

Több mint négy évtizedes közszolgálati pályafutása során több alkalommal helyettes államtitkárként irányította a magyar külgazdasági érdekek képviseletét: 1990-1994-ig a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumában, 1994-1996-ig az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumban töltött be helyettes államtitkári posztot, 2001- 2006 között pedig a Külügyminisztérium külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt.

1982 és 1986 között a Nemzetközi Kereskedelmi Szervezethez  (GATT) delegált genfi nagykövetként dolgozott. 1996 és 2001 között, valamint 2006-tól 2013-ig pedig hazánknak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) melletti missziója állandó képviselőjeként szolgált.

A nagykövet kétoldalú és multilaterális tárgyalások százain képviselte az országot, és számos alkalommal töltötte be nemzetközi szervezetek fontos választott testületeinek elnöki pozícióit, többek között a Szellemi Tulajdon Kereskedelmi Vonatkozásainak Tanácsa (a TRIPS Tanács) elnöki tisztét.

Nemzetközileg is nagyra értékelhető a multilaterális egyezmények terén, így többek között a TRIPS Egyezmény létrejötte kapcsán kifejtett munkája. Elismert gazdaságdiplomáciai szerepet játszott a GATT Urugay-i Fordulója tárgyalásai során, mindvégig biztosítva a hazai érdekek érvényesítésében a magyar szellemitulajdon-védelmi álláspontok hatékony képviseletét.

2013 szeptemberében Áder János köztársasági elnök a magyar külgazdasági érdekek érvényesítése érdekében végzett közszolgálati, diplomáciai és vezetői tevékenysége, valamint életpályája elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta dr. Major Istvánnak.