A szellemi tulajdon védelme
 

Online tájékoztatás

A A A

Tisztelt Felhasználónk!

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) fontos feladatának tekinti a nagyközönség szakmai tájékoztatását. Ha kérdése merül föl a szellemi tulajdonnal és annak védelmével kapcsolatosan, írja meg nekünk. Kollégáink válaszát rövidesen olvashatja a honlapon.
Szeretnénk tájékoztatni felhasználóinkat, hogy a találmányok szabadalmi oltalmáról szóló 1995. évi XXXIII. törvény 115/I. §-ának d)  pontja értelmében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) hatásköre kizárólag a szellemi tulajdonnal kapcsolatos tájékoztatás nyújtására terjed ki, az SZTNH jogi tanácsadást nem végezhet.

A honlapon közzétett állásfoglalások az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozata értelmében kizárólag szakmai tájékoztatás érdekében készülnek, hivatalos jogértelmezés alapjaként nem kezelhetők.

Tisztelettel:
az SZTNH csapata

Korábbi kérdések / válaszok

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Vettem egy külföldi táska szabásmintát, amelyen szerepelt, hogy csak saját felhasználásra. Ugyanakkor megkértek, hogy varrjak eladásra hasonló táskát. Kérdésem: milyen fokú eltéréstől nem sértek jogokat? Mennyiben kell ilyen esetben eltérni az eredeti szabásmintától? Válaszukat hálásan köszönöm!
(2022.11.25)

Kérdés:
Szép napot !
Kérdésem az lenne hogy milyen engedély szükséges egy olyan vállalkozáshoz ami különféle sport csapat logoit illetve film karaktereket, címeket használ fel különböző ajándék tárgyak gyártásához illetve annak értékesítéséhez.
Tömérdek ilyen hírdetést találni a neten.
Ezért gondolom hogy van ennek valami járható útja, azon kívül hogy egyesével engedélyt kérni minden egyes érintettől.
Válaszukat előre is köszönöm !
(2022.10.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Webáruház indítását tervezem és érdeklődni szeretnék, hogy a MucoFirst bármilyen formában le van-e védve. Használhatom márkanévként?

Köszönettel: Balogh Katalin
(2022.09.29)

Kérdés:
Hogyan lehet saját márkát levédeni?
Kihez kel fordulnom ezzel?


(2022.03.07)

Kérdés:
Tisztelt Cím
az lenne a kérdésem, hogy a nagykereskedőtől vásárolt kiskereskedésben a licensz díjas anyagokból varrhatunk e eladásra pl. ruhákat. Úgy tudom, hogy a licens díjat a nagyker megfizette és az ő tájékoztatása szerint a kiskereskedés varrhat eladásra ezekből az anyagokból. várom válaszát. üdv.
(2022.02.08)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy alapítványnak készítünk óriásplakát grafikákat. Az egyik plakáton egy Csányi Vilmos idézet által inspirált feliratot szeretnénk használni. A felirat jelentése teljesen megegyezne az eredetivel, illetve csak néhány szó maradna ki.

Szeretnék érdeklődni, hogy ebben az esetben van-e teendő?

Előre is köszönöm!
(2022.02.03)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Falimatricák gyártásán, árúsításán gondolkodunk.
Első körben Minecraft figurákat szeretnénk matricákra nyomtatni.
Szabályszerűen, hogyan tudunk eljárni vagy megbizonyósodni, hogy nem szegünk szabályt?
Vagy mi az a határ ahol még szabályos?

Előre is köszönöm!
(2022.01.27)

Kérdés:
Tisztelt Címzett!
Szeretnénk egy nyereményjátékot, amelyben utazási utalványokat sorsolunk ki egy közvetítő cégen keresztül a legismertebb külföldi football csapatok mérkőzésire.
Feltehetjük-e a nyereményjáték plakátjára a legismertebb külföldi football csapatok logóját?
Mivel gyakorlatilag a közvetítő cég szolgáltatását sorsoljuk ki nyereményként és a közvetítő cég vélhetően rendelkezik a logók használatára vonatkozó igazolásokkal, hogy tudunk szabályszerűen eljárni?
Válaszukat előre is köszönöm
(2022.01.20)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Évek alatt kidolgoztam egy pedagógiai programot iskolánkban tanulásban akadályozott gyermekek részere honvédelmi nevelés terén. Jelenleg kollégám saját szellemi termékeként szeretné felhasználni portfoliójában. Hogyan tudnám a konkrét programomat levédetni?
(2022.01.17)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Autó márkajelzések felhasználása abban az esetben is jogtalannak tekinthető amikor a logóval ellátott tárgy biztosan nem kerül továbbértékesítésre?
Gondolok itt egy márka iránt rajongónak közvetlenül készített pólóra, kulcstartóra,üléshuzatra stb.
Válaszukat előre is Köszönöm!
(2021.12.30)

Kérdés:
Póló mintákat szeretnék készíteni olyan módon, hogy saját ötletű és megrajzolású grafikai elemek mellett egy pár szavas dalszöveg részlet is megjelenne feliratisan egy magyar együttestől. Kérdésem, hogy ha feltüntetem az együttes nevét is, jelezve hogy idézetet használok, értékesíthetek-e ilyen termékeket?
(2021.12.03)

Kérdés:
Új művészeti stílusirányzatot, ahhoz kapcsolódó kiáltványt, a nevét s mindent ami azzal kapcsolatos hol tudok levédetni? Köszönöm!
(2021.11.30)

Kérdés:
Üdvözlet!
A The Secret könyv borítóját használhatom háttérnek egy videóban, amiben a könyvből tanultakról beszélek, saját tapasztalatokat osztok meg, ennek a háttérnek a használata engedélyköteles?
Előre is köszönöm a választ! Lívia
(2021.11.12)

Kérdés:
Üdv.

Hires amerikai szinészekről, sportolókról, zenészekről pulóverre való nyomtatása (akár átdolgozott saját grafikával) ezt árulva törvénybe ütköző? Köszönöm
(2021.11.29)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Szeretném a logómba ezt a három szavat használni, de nem tudom, hogy ezzel sértik e valamilyen jogot!? Concordia, Integritas, Industria
Ezt egy címerének láttam…
Előre is köszönöm a segítségüket!
(2021.11.25)

Kérdés:
Tisztelt Címzett,
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnénk egy webshopot üzemeltetni magyarországi székhellyel de a termékek megvásárlása/beszerzése külföldön EU-n belül történne. Számlával tudjuk igazolni és KATAs adózás lenne a cél.
Abban az esetben, ha pl Ausztriában vagy Németországban vettem egy Disney játékot(bármilyet)és értékesíteni szeretném a magyar webshopomban akkor ha jól értettem ez nem jogdíjas ugye? Hiszen számával igazolni tudom és a bolt akitől megvettem már fizetett díjat ezért, illetve nem új terméket hozok létre.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
(2021.11.21)

Kérdés:
A poet.hu lévő verseimet többen felhasználtak az engedélyem nélküli. Hogyan vedhetem meg??
(2021.11.07)

Kérdés:
Tisztelt Címzett,
Érdeklődni szeretnék a szellemi tulajdonnal kapcsolatban.
Adott egy ismert film/sorozat, ha ehhez kapcsolódó mintákat termékeken szeretném elhelyezni úgy, hogy a mintákat a saját stílusomban készítem el, de mégis felismerhetően, (ezeket árusítani) akkor ebben az esetben is szükséges engedély hozzá a kiadótól?
(2021.10.19)

Kérdés:
Tisztelt cím!

Egyedi készítésű lámpákat készítek, amiket igény szerint díszítek. Amennyiben pl egy Disney karaktert kérnek rá, kell valakitől engedélyt kérni a felhasználásra? Anyagból készülne, úgy kell elképzeli hogy például egy Google képtalálatot/mesekönyvben lévő jelenetet valósítok meg 3D-ben a búrán. A lámpa maga teljesen egyedi, azzal nem lehet probléma.
Köszönöm.
(2021.10.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szellemi Tulajdonnal kapcsolatos kérdésem lenne.
Adott egy külföldi sorozat, amit a mű tulajdonosa internetes portálon megosztott. Ha egy vállalkozás lenne kiépítve a sorozat fordításával kapcsolatosan, az mennyire tenné legálissá a mű fordítását és feliratozását úgy, hogy közben javadalmazás történik? És mi van akkor, ha nem történik javadalmazás? Úgy gondolom, a jogdíj megléte mindenképp elengedhetetlen.
Köszönöm válaszukat.
(2021.10.06)

Kérdés:
Tisztelt Cím,
Ha baráti kör szeretne egy régi egyetemi logo használatával pulcsit készíteni, ez lehetséges egyeztetés nélkül? Illetve, ha nem pont ugyanaz a logo lenne, hanem egy nagyon hasonló, de saját tervezésű?
Előre is köszönöm válaszát!
(2021.10.05)

Kérdés:
Tisztelt Cím,

Egy ruhadarabot tervezek varratni, és ezzrl kapcsolatban érdekelne, hogy ezt le kell-e védetnem, vagyis nem tudom mi a helyes megfogalmazás eztel kapcsolatban, vagy hova kell fordulnom a kérdésemmel, köszönöm!
(2021.09.27)

Kérdés:
Saját készítésű gyertyákat tervezek készíteni ajándékboxba. Le kell védetni majd? Illetve kell valahol engedélyeztetni ha kereskedni szeretnék vele?
(2021.09.13)

Kérdés:
Üdvözlöm,

A kérdésem, hogy egy cég belső csapatépítéshez használná a Nemo feliratot és a jól ismert bohóchalat. Van-e teendő, engedélykérés stb. és ha igen, kitől? Köszönöm, OCS
(2021.09.16)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Egy gyógykenőcs receptjét, összetevő-listáját szeretném levédetni. Hogyan tudom ezt megtenni? Milyen osztályba tartozik? Milyen oltalmat kaphat? Sokat olvastam az SZTNH oldalán, de nem jutottam sokra ilyen dolog esetében.

Várom és előre köszönöm a válaszukat!
(2021.09.21)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődöm az USA ideiglenes szabadalom árára vonatkozóan?
Továbbá a későbbiek folyamán a rendes szabadalom áráról kérnék információt!
Köszönettel!
ZJ.
(2021.09.17)

Kérdés:
Tiszteletem,

A Golfamilia név le van védve valamilyen formában ?

Üdvözlettel
Kiss Pete r
(2021.09.09)

Kérdés:
Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy a Giger szék jogvédett e, ha magyar szobrászok építenek 0-ról egy utánzatot, akkor forgalmazhatják e vállalkozóként, sorozatgyártásban?
Előre is köszönöm!

(2021.08.31)

Kérdés:
Üdvözlöm,
Egy szlogen levédésének mennyi az ügyintézési ideje?
Hogyan tudom leellenőrizni, hogy az adott szlogen esetleg már oltalom alatt áll-e?
Köszönöm a segítséget!
(2021.08.09)

Kérdés:
Üdvözlöm.
Gyermek agyneműk,hálózsákok varrásával foglalkozom,egyéni vállalkozóként.
Az anyagokat web árúházakból illetveilletvea helyi méterárúból szerzem be,számlával tudom igazolni.

Van közöttük pl mancs őrjáratos pamutvászon.
Az lenne a kérdésem,hogy ha ezeket én megvarrom,pl paplan huzatnak,és úgy adom el,kell e jogdíjakkal,engedélyeztetésekkel foglalkoznom,vagy ezt a méteráru szaküzlet lerendezte már?
Illetve disney figurákat nyomtattatok anyag darabra,ezt egy egyéni vállalkozó csinálja,ugyanúgy számlával igazolom a vásárlásom.
Ezeket a figurákat kivágom, és díszítésként használom ruha neműre .ilyen esetben értékesíthetem tovább?
Köszönöm ha válaszolnak.
Szeretném kérdezni
(2021.07.20)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

Szabó Lőrinc idézetet szeretnék pólóra nyomtatni.
Hova forduljak ez ügyben?
Köszönöm,
SzG
(2021.07.13)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretném megkérdezni, hogy ha egy amerikai mesefigurát szeretnék itthon élelmiszeripari termékekre nyomtatni, akkor minden esetben a külföldi és eredeti tulajdonost kell felkutatni vagy (mivel magyar nyelven is adaptálták a mesét a hazai csatornák) elég a magyarországi képviseletet? Válaszukat előre is köszönöm!
(2021.07.05)

Kérdés:
Üdvözlöm!
Érdekelne, ha van egy adott márkanév logóval, amit 2003 óta nem használnak, van lehetőség újból levédetni saját részre? Ha igen, mi ennek a menete?
Köszönöm válaszukat!
(2021.06.29)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Táskakészítéssel foglalkozom. Egy különleges nyomtatási eljárással, bármilyen képet a táskára tudok nyomtatni.
Egy portugál grafikus az általa készített grafikát ingyen letölthetővé tette az oldalán, így kedveskedve követőinek. Ez egy olyan vektorgrafika, melyen mickey egér szerepel. A kérdésem az, hogy felhasználhatom-e ezt az ingyenesen letöltött képet a táskákhoz, melyeket aztán értékesítek.

Köszönöm válaszát!
(2021.06.30)

Kérdés:
Szèp napot
Az lenne a kèrdèsem,hogy party szolgàltatàskènt hasznàlhatò lenne e àtalakitott jelmez formàba Miki es Minnie.
Jòtèkonysàgi cèlra is hasznàlnànk kòrhàzba gyerekosztàlyon.
A jelmezeket kūlföldről szereznènk be.A jelmezek termeszetesen nem Mikinek ès Minninek hìvnànk

Köszönöm szèpen
(2021.06.18)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

Erdkelodni szeretnek, hogy a regi gepjarmuvek (Trabant, Lada, Wartburg stb.) logoja felhasznalhato-e sapkakra es polokra nyomtatasra. Hol tudok jogdijjal kapcsolatban erdeklodni?

Koszonom a valaszt.
(2021.06.16)

Kérdés:
Torta Ostya nyomtatással szeretnék foglalkozni.mesefigurák disney.autó logo,autos képek ,italok ,marwel hösős fotbal klub es még sorolhatnám..kinek mennyi jogdijjat kell fizetnem hol tudom ezt meg pontossan.köszönöm
(2021.06.16)

Kérdés:
Kedves Hivatal!
Cégem póló nyomtatással foglalkozik, szeretném megkérdezni, hogy Magyarország címerét felhasználhatom a kereskedelemben?

Köszönöm a válaszát!
(2021.06.09)

Kérdés:
Tisztelt Cím.
Érdeklődni szeretnék. Több évig arculati grafikusként dolgoztam egy tánctársulatnál. Az évek során tőbb emblémát terveztem a társulat darabjainak arculatához. Szerződés készült arról, hogy minden egyes embléma, logó az én szellemi termékem marad de a logók gazdasági felhasználásáról lemondtam. Ez így rendben is van. Másfél éve készült egy musical logó (az akkori munkáltatóm instrukció alapján) ami aztán a fiókban maradt a világ járvány miatt. (elektronikus levelezéssel bizonyítható, hogy én terveztem...) Azóta már a munkahelyem megszűnt. A volt munkáltatóm létrehozott egy új produkciós irodát amelyet a fia vezet (a volt munkáltatóm csendestárs). Ez a produkció most az általam készített emblémával promótálja új darabját. Velem nem kötött szerződést és díjazást sem ajánlott fel. A kérdésem az lenne, tereljem jogi útra az ügyet, van-e rá jogalapom? Köszönettel várom válaszukat.
(2021.06.02)

Kérdés:
T. Hivatal, belső oktatási anyagunkban lehet más cég logóját használni? Pl facebook stb? Köszönöm
(2021.05.31)

Kérdés:
Kedves Hivatal! Érdeklődnék hogy Facebook csoportokban árulhatok e Disney termékeket? Köszönöm
(2021.05.16)

Kérdés:
Tisztelt Címzett!
A kisvakond matrica jogvédett e? Autón található.
(2021.05.12)

Kérdés:
Üdvözlet !

Szellemi tulajdonban lévő kiskereskedelben kapható Disney képeket kitehetünk e egy kereskedelmi egységben ? Nedveztessen egy gyermek játszóházban Budapesten . Közben a Dsiney vel felvettem a kapcsolatot , de amíg válaszolnak , megkérdezem itt is . Köszönöm a válaszukat !

HF
(2021.05.11)

Kérdés:
Kedves Hivatal!
Viccként terveztünk egy barátommal egy pólót, amin egy politikus facebookra feltöltött képe, és a poszt szövege látható (stilizáltan, szerkesztve), de kiderült, hogy lenne rá igény, hogy ezt áruljuk ténylegesen. A kérdésem az lenne, hogy ezzel a mintával webshopot nyitni és árulni törvénybe ütköző-e?

Köszönjük:
András
(2021.05.09)

Kérdés:
Kedves Hivatal.
Olyan kérdésem lenne,hogy ha én hímzett őv párnát szeretnék készíteni autó lógóval ellátva akkor ehhez kinél és hogy lehet engedélyt kérni.Illetve van-e jogdíj rá.
Köszönöm szépen
(2021.05.09)

Kérdés:
Kedves Hivatal,
Szeretném megtudni, hogy amennyiben én megterveztem a férjem Egyesületènek egy logot és azt egy egyesületi tag levédette a saját nevére, jelenleg pedig fenyegetőzik, hogy a logot az Egyesület vegye le, mivel az az ővé.
Megteheti-e?
Én bizonyítani tudom, hogy én készítettem, a munkahelyi számítógépem tartalmazza a grafikai anyagot is.

Mit tudunk tenni az ügyben, hogy ez a jogtalan levédettség megszűnjön?

Üdvözlettel
(2021.05.05)

Kérdés:
Tisztelt Cég,

Érdeklődni szeretnék, hogy egy autoszerviz hasznalhatja e annak a 4 automarkanak a logóját, emblémáját amik javitasaval foglalkozik? Nem markaszerviz és nincs szerződésben a 4 márka magyarországi képviseletével sem. Az épület homlokzatára szeretné kitenni ezt a 4 logót, mert ilyen autokat szervizelnek csak.
Várom válaszát
Köszönöm G.Monika
(2021.04.27)

Kérdés:
Üdvözletem!
Szeretném megkérdezni, hogy a kisvakond mesefigurák készítéséhez kitől kell engedélyt kérni....ki a jogdíjra jogosult akinél érdeklődni lehet?
Köszönöm!
(2021.04.25)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Azt szeretném kérdezni, hogy az általam tervezett logót, fantázia nevet, hogyan tudom levédetni hogyha mobil játékok fejlesztésével szeretnék foglalkozni.A Nizzai osztályozás melyik része vonatkozik a logóra,névre.

Előre is köszönöm!
(2021.04.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy óvodában megkértek, hogy Disney mesék figuráit fessem fel az óvoda falára. Azt szeretném megtudni, hogy ehhez kell -e bármiféle engedélyt kérni?Segítségüket előre is köszönöm! 
(2021.03.22)

Kérdés:
Üdvözlöm!

Egy logópályázaton vettem részt, amin az én logómat választották győztesnek, később jelezték, hogy félnek attól, hogy a munkám lopott és ezért mégse engem választanak, majd valakivel egy kicsit átdolgozták a logómat és most azt használják. Mit tehetek? Előre is köszönöm válaszát!
(2021.04.12)

Kérdés:
Hasznàlhatok e Facebookon facebook csoport nevet mint Roma Info,ha màr van a facebookon olyan hogy C press ROMAINFO vagy C ROMA INFO?
(2021.04.05)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Gyerekkorom óta szeretem a csapatsportokat, és a sok sportmeccs személyes látogatása, illetve a televíziós közvetítések hatására kitaláltam egy új labdajátékot, és a hozzá tartozó szabályrendszert. Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy az ilyen jellegű szellemi tulajdonok esetében mi az eljárás? Hogyan kell egy új sportágat bejegyeztetni, a jogokat levédetni? Esetleg nekem kell megalapítanom hozzá az első, a sportág dolgaival foglalkozó szövetséget? Válaszaikat előre is köszönöm! Tisztelettel: H.R.
(2021.03.26)

Kérdés:
Üdvözlöm,
a szellemi termékem nevét szeretném levédetni és az ezzel kapcsolatos teendők után érdeklődnék. Mit és hol kell tennem, hogy levédethessem a nevet?
Köszönöm!
(2021.04.12)

Kérdés:
Üdvözlöm! Olyan ügyben kerestem fel Önöket, hogy bele szeretnék kezdeni egy új vállalkozásba. Ajándék tárgyak nyomtatása, pólókra, bögrékre. Mi a módja annak, hogy híres filmeket és szereplőit meg tudjam jeleníteni az ajándék tárgyakon anélkül hogy bárki tulajdon jogát ezzel megsértsem.
Köszönöm válaszát!
(2021.03.22)

Kérdés:
Tisztelt Címzett!

Olyan termékeket vásárolnék amin Walt Disney által levédett figurák láthatóak. Nekem mint kereskedőnek kell- a forgalmazáshoz külön engedélyt kérni, vagy elég ha a gyártó rendelkezik ilyen engedéllyel?

Válaszukat előre is köszönöm
(2021.03.29)

Kérdés:
Üdvözlet,

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:

Sértek-e bármilyen szerzői jogot azzal, ha hangfelvételt készítek egy könyvből és ezeket a részleteket megosztom, mint idézet a szerzőtől.

Köszönöm a segítséget!


(2021.03.22)

Kérdés:
Kedves Hölgyem/Uram,

grafikusként dolgozom. Ha egy volt munkahelyemen készítettem egy grafikát/logót, azt felhasználhatom-e a saját weboldalamon hogy azt én készítettem?

Köszönöm!
(2021.03.15)

Kérdés:
uv fényű időkapcsolós autóajtókilincs létezik már?
(2021.03.03)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Szeretnék egy kézműves technikát bemutató, szülőkhöz és gyerekekhez szóló könyvhöz magyar népmeséket felhasználni. Pl Benedek Elek által gyűjtött meséket. A kérdésem az, hogy ebben az esetben kell-e jogdíjat fizetni valakinek, és ha igen, kinek.
Válaszukat előre is köszönöm.
(2021.03.04)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH Csapata!
Szeretném, ha segítenének annak a tisztán látásában, hogy vonatkozik-e a szerzői jogvédelem a tanárként megalkotott egyéni névvel ellátott tanítási Módszertanra vagyis szellemi tulajdonnak minősül-e?
(2021.03.06)

Kérdés:
kitalaltam egy jatekot.hogyan tudnam levedetni.szeretnek egy mintat latni , arra hogy milyen formaban kell megfogalmazni a jatek leirasat stb.
(2021.03.03)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy kézműves szappankészítő céget szeretnénk alapítani és Harry Potter témájú szappanokat árulni, továbbá a cégnévben is szerepelne a "Mugli" szó. Honnan kell a jogokat ehhez megszereznünk?
(2021.02.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Szeretnek egy vallakozast nyitni, ahol hataridonaplokat adnek el, kulonbozo temakban. Mint peldaul a Harry Potter. Az interneten fellelheto szuletesi adatokat, konyv kiadasokat, film megjelenes datumat tarsitanam hozza egy egy erdekes informacioval kiegesszitve.
Milyen engedelyre lenne szuksegem?
Udvozlettel

(2021.02.16)

Kérdés:
Tisztelt Cím
Mesekönyvemben illusztrációként megjelennek régi termékek mint például az Impulse dezodor vagy Ultra mosogatószer vagy az Extradol. Illetve régi tárgyak is mint például a rubik kocka,nyuszi motor,trabant,bzmot vonat stb. Régi mesekazetták azok grafikákkal ellátva mint például a Süsü vagy a Vuk.
Kérdésem az lenne hogy mindezekhez szükséges tárgyanként engedélyt kérnem. Valamint ha a sztnh.hu-n nem találok róla információt akkor hova fordulhatok további információért?
Köszönöm válaszukat.
(2021.02.09)

Kérdés:
Üdvözlöm !Érdeklődni szeretnèk.Egy ingyenes lakossági magazint szeretnèk kèszíteni. Szeretnènk megtudni hogy a fantázia nèv amit kitalálltunk lètezik-e már.Hol van lehetősèg utánna járni?Köszönettel Nikoletta
(2021.02.16)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem / Uram!
Olyan kérdésem lenne Ön /Önök felé, hogy az Omsz logója védett - e? Szeretnék saját magam számára gyártatni egy ilyen párnát, de nem szeretném, hogy a gyártónak problémaja legyen emiatt.
Válaszát előre is köszönöm!

(2021.02.13)

Kérdés:
Üdvözlöm
Ásós Attila vagyok lézervágással foglalkozom és szeretnék Walt disney figurákat kivágni,de nem szeretném ha bajom lenne belöle.
Hogyan tudnák rá engedélyt kérni ?Kit kell felkeresek?
Köszönöm
(2021.02.07)

Kérdés:
Jó napot! Egy romantikus regényt szeretnék írni. A kérdésem az lenne, hogy használhatok-e benne markaneveket (mint ők Facebook, Google) ill. valós helyek, utcák nevét? Köszönöm előre is!
(2021.01.26)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,
ha az egyesületünk szeretné az általa (művészeti vezető)létrehozott tánckoreográfiát levédetni, milyen módon teheti meg, illetve milyen feltételeknek kell megfelelni. Milyen anyagi vonzata van?
Köszönettel:
(2021.01.29)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Lézergravírozással foglalkozó cég vagyunk. Érdeklődni szeretnék, hogy dalszövegből részletet gravírozhatunk- e termékeinkre?
Köszönöm
(2021.01.26)

Kérdés:
Üdvözlöm! Abban kérem a tanácsát, hogy milyen módon lehetséges megjelenő könyvemben mesehősök, filmbeli hősök, ma élő magyar focista nevét említeni jogszerűen. Köszönöm
(2021.01.22)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődni szeretnék, hogy jogdíjmentes, régi angol nyelvű könyvek és novellák magyar fordításainak levédetésére van-e lehetőség? Ha igen, mi a teendő?
Kedves válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
(2021.01.23)

Kérdés:
Jónapot kívánok, azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy a fotbal logokat fel lehete használni saját kereskedelmi célokra?
(2021.01.04)

Kérdés:
Tisztelt címzett!
A profilképemet egy rajzfilm kitalált szereplőjéről szeretném beállítani. Hogyan lehetséges?
(2020.12.20)

Kérdés:
Tisztelt Címzett,
Milyen feltételekkel működik híres emberek, tudósok arcképének felhasználása grafikai elemekben?
(2020.12.08)

Kérdés:
Jó napot kívánok.Kézműveskedéssel szeretnék a közeljövőben foglalkoni,dekor -és motiváló táblákat szeretnék készíteni,és az lenne a kérdesem hogy felhasználhatom e jogsértés nélkül az interneten fellelhető idézeteket,inspiráló üzeneteket,frappáns szövegeket mellyeknek nincs feltüntetve a szerzője .Köszönöm válaszát.
(2020.11.19)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal! Japán animációk karkatereit szeretném megjelníteni termékeken (bögre, póló stb.) eladás céljából. Addig eljutottam, hogy a szerzővel kell fel venni a kapcsolatot, viszont nagyon sok esetben nem találtam elérhetőséget az egyes stúdioknak, vagy ha találtam is és írtam nekik többször is nem válaszóltak. Mit tudok tenni ilyen esetben? Van rá esetleg mód, hogy én egy nyilatkozatot teszek megfelelő szervek előtt miként én nem akarom jogtalanul használni a karkatert,de mivel nem tudok kapcsolatba lépni a tulajdonossal így még is elkezdem a termékeket gyártani és minden eladott termék után a bevételből félre teszek egy bizonyos összeget amit a tulajdonos részére biztosítok, amikor elő kerül.
(2020.11.22)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Kézműves vagyok, szeretném a logómat és a márkanevemet levédetni. Ezeket külön kell megtennem, vagy ha olyan logót tervezek, ami tartalmaz egy ábrát és a márkanevet is, akkor az ábra és a márkanév külön is védve lesz? Szeretném, ha a logóban szereplő ábra is védve lenne, vagyis más kézműves nem használhatná fel a saját terméke mintájaként.
Válaszukat köszönöm.
(2020.11.08)

Kérdés:
Üdvözlöm! Egy foci csapat szurkolói logóját terveztük meg , ami teljesen egyedi, ezt szeretném levédetni, hogy véletlenül se másolják , miként tehetem ezt meg? Válaszukat köszönöm.
(2020.10.31)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,
Művészeti felsőfokú tanulmányaim során rajzokat, terveket, modelleket, maketteket kell készítenem. Félévente legalább 30-40 biztosan készül különböző tantárgyakhoz. Hogyan tudom megakadályozni, hogy csoporttársaim ne másolják le az álalam leadott munkákat? Ha már lemásolta, hogy tudom bizonyítani, hogy az én munkám volt az eredeti, én talátam ki, én alkottam meg. Több napi / heti munkaórám van az alkotásaimban, melyeket az osztálytársaim lemásolnak, és beadják (akár kis módosítással, de egyértelműen látható, hogy hasonlítanak a munkák), mint a saját feladatukat...
(2020.11.06)

Kérdés:
Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne, hogy a kiadásra készülő könyvem mellé olyan igény is érkezett, hogy a karaktereit pólókon is szívesen látnák. Meg is terveztük a póló design-ját, viszont az érdekelne, hogy szükséges e a levédése? A pólón a logóm is szerepel. Ha van lehetőség a levédésére, akkor mi a teendő? Nem csak egy mintáról lenne szó.

Köszönöm a válaszukat.
(2020.10.30)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Csillagok Háborúja témájú múzeumi kiállítás során a filmből átvett részletek vetítése, és a film zenéjéből történő részletek lejátszása a kiállítás során szabad felhasználás esetkörébe tartozik-e? Amennyiben nem, tudnak-e arról tájékoztatást adni, hogy ki az illetékes, aki kifejezetten a Csillagok Háborúja (Star Wars) kapcsán a szerzői jogok felhasználásáról tájékoztatást tud adni?

Válaszukat előre is köszönöm.
(2020.10.14)

Kérdés:
Üdvözlöm!

Szakmai oktatáshoz szeretnénk felhasználni szakkönyveket,némelyik 1979-ben íródott.
Hol tudom megnézni, hogy használhatom e oktatáshoz,kifotózással?Továbbíthatom-e az adott részt,ami az oktatáshoz kapcsolódik?Meddig élnek a jogok és ha a szerző már nem él az örökösre automatikusan rászáll a jogvédettség vagy kérvényezni kell?Az örökösön kívűl más is kérvényezheti e jogvédettséget?
(2020.10.11)

Kérdés:
Üdvözlöm,

Webshopon árulok egyedi ajándéktárgyakat, egy konkurens cég elkezdte lopni a termékeimet. Nem a konkrét fizikai termékeket, hanem a terveket, szabásmintákat, de ugye ezek egyedi minták, amiket én terveztem, ezért elég könnyű észrevenni az ilyen lopásokat.

Több tucat termékem képét lopták el, rátettek egy vízjelet, azt gondolván, hogy ettől ez már az ő termékükké válik.

Én a nálam lévő forrásfájlokkal tudom bizonyítani, hogy a termékeket
design-ját én készítettem, de ugye ezt egy ügyes grafikus könnyedén le
tudja másolni.

Van-e erre valamilyen eljárás, amivel lehet védekezni? Érvényesek-e a szerzői jogok az általam így létrehozott termékekre?
Esetleg hivatalos útra terelve a dolgot tisztességtelen üzleti tevékenységnek is tekinthetik az ügyet a hatóság?
Nem célom a pereskedés, ugyanakkor el szeretném érni, hogy a cég levegye a termékeimet az oldaláról.

Előre is köszönöm válaszukat.
(2020.10.01)

Kérdés:
Tisztelt SzTNH!

Azzal a problémával fordulnék Önökhöz,hogy alvállalkozóként több berendezési tárgyat/bútort készítettem egy ismerősöm megbízásából. Ezen tárgyak tervezése/kivitelezése nagyrészt az én feladatom volt. A későbbiekben a kifizetések akadozása,elmaradása miatt megszüntettük az együttműködést. A kérdésem az lenne,hogy az ezidő alatt készült termékekről készített fotókat felhasználhatom-e a saját weboldalamon referenciamunkaként?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2020.09.28)

Kérdés:
Tisztelt Ügyintéző! Disney karaktereket szeretnék kisméretben megfesteni körmökre, díszítő tippekre és online tanfolyamon értékesíteni a technikát. Lehetséges ez vagy kell hozzá engedélyt kérni? Köszönöm!
(2020.08.30)

Kérdés:
Üdvözlöm,

Ruházati márkát alapítanék, a termékekre különbözö grafikákat helyeznék el, melyeket grafikussal terveztetnék, és a kizárólagos korlátlan kereskedelmi használati jogot a grafikustól megvásárolnám. Ezeknek a grafikáknak az alapjául következö témák szolgálnának melyeknek felhasználási jogával kapcsolatban bizonytalan vagyok;

Elhunyt híres (hírhedt) személyek felismerhetö ábrázolásban, mint Pl. Pablo Escobar vagy Al Capone.

Elhunyt híres politikus vagy forradalmár mint Pl Fidel Castro vagy Che Guevara.

Idézetek filmekböl, vagy könyvekböl, esetleg bizonyos embereknek tulajdonított idézetek.

Ha egy fotón, grafikán melynek a használati jogai engem illetnek, felismerhetö es beazonosítható egy autómárka vagy egyéb márka például telefon vagy szeszesital.

Ha egy fotón ugyanezek a termékek márkajelzés nélkül szerepelnek, de felismerhetöek.

Üdvözlettel, K.András
(2020.09.16)

Kérdés:
Kutyakiképzéssel kapcsolatos cég neve lenne olyan, hogy a k9 team szavakat is tartalmazná. Olyan információkat kaptam, hogy ez jogi problémákba ütközik, mivel állítólag a k9 a julius k9 által levédett kifejezés. Igaz ez?
(2020.09.20)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Egy autós klubot szeretnék létrehozni, amihez terveztem egy logót. A logóban megjelenő betűtípus készítőjének jogdíjat kell fizetni (a tájékoztató alapján potom 10 kanadai dollárt), ez tiszta sor. A minta, ami körülöleli a feliratot a saját kezem munkája. Milyen úton lehet levédetni a logót, milyen kategória ez, illetve milyen költségekre lehet számítani?
Köszönettel Németh Ádám
(2020.09.23)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Egy webes sport ajándékboltot indítunk, ahol egyedi tervezésű grafikák találhatóak az ajándéktárgyakon. A kérdésem az lenne, hogy engedélyezett-e, ha pl. Disney vagy Marvel figurát rajzolunk meg - például, ahogy Pókember focizik? Szükséges-e valamilyen licensz, vagy egyébb hozzájárulás? Sajnos sehol nem találta eddig megfelelő információt.
Válaszát előre is köszönöm!
(2020.09.21)

Kérdés:
Üdvözlöm!

Disney illetve más egyéb ismert mesefigurás plüsst szeretnék rendelni egy angliai nagykerből. Szerény tudomásom szerint, ha egy terméket már valaki EU közösségen belül állít elő vagy már forgalmaz és neki van licence engedélye nekem, mint kiskereskedő nem kell licence díjat fizetnem. Kérdésem lenne itt, hogy Anglia még ide tartozik, mint EU gazdasági közösség ? Tehát ha egy angol gyártónak van licence igazolása a disneytől, akkor én nyugodtan forgalmazhatom Magyarországon a termékeit ?

Köszönöm szépen
(2020.09.11)

Kérdés:
Tisztelt Sztnh.
Horgolt mintak tervezesevel foglalkozunk. Egyikunk megtervezte a mintat es egy papurdarabra raieta, issze vissza, amit atkuldott nekem s en azt begepeltem, kiegeszitettem illetve sajat fazisfotokat tettem bele az elkesziteskor igy a minta eladhatova valt, amit a holgy arusit is. De abban a mintakban az en munkam van benne joreszt, hoszen 4-5 oldal papirfecnikbol 15-20 oldalas kiegeszitett mintat csinaltam. Tekintheto e kozos tulajdonnak? Kozos szerzoi jognak? Koszonom a valaszat
(2020.08.19)

Kérdés:
Üdvözlöm, autós logo használati joggal kapcsolatban kérdezném, ha egy kereskedelmi forgalmú termékre felkerül pl. egy autó fotója, amin a logo jól látható, s nincs csak a logo feltüntetve külön, így is engedély köteles? (A rendszám természetesen nem látszik) és a kocsi márkája sem szerepel.Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel.
(2020.08.26)

Kérdés:
Édesapám találmányának szabadalmi oltalma legalább 5 éve lejárt. Ő maga 2 éve elhunyt. Örökségként nem szerepelt a találmány, de minden dokumentáció, és a hozzátartozó tudás a rendelkezésemre áll. Szeretném tovább vinni és megvalósítani.Tudom-e újra szabadalmaztatni a találmányát?
Köszönettel Récsei Gábor
(2020.08.27)

Kérdés:
Jó napot afelől érdeklődnék ha kitalálnék egy saját rajzfilmet és hozzá saját karaktereket készítenék hogy védhetném le?

(2020.08.26)

Kérdés:
Kitaláltam egy irodalmi pályázatot Jelek néven, mely most is fut. De úgy néz ki, hogy a jövőben már rajtamkívül szeretnék megvalósítani ezt, kizárva engem a részvételből. Hogyan lehetne megoldani, hogy név csak az én részvételemmel legyen felhasználható. Milyen költségvonzata lenne ennek. Köszönöm szépen a választ.
(2020.08.18)

Kérdés:
Üdv! Saját kézműves termék (kozmetikum) gyártásába kezdek. Szeretném ha a termékek márka nevet kapnának. A kislányom keresztnevét, IRINA. Kell e ezt valakivel engedélyeztetni? Be kell e jelnetsem valahova? Le kell e védettetnem? Köszönöm a választ
(2020.08.14)

Kérdés:
Jó napot kívánok! Festőművészként Star Wars témájú festményeket szeretnék festeni. Majd azokról posztert nyomtattatni. Kell-e ezt engedélyeztetni és hol? Köszönöm előre is a választ
(2020.07.31)

Kérdés:
Jó napot! Pamut pólókra szeretnék egy török sorozat logóját és annak szereplőit rányomtatni. Kell- e ehhez bármilyen engedély az árusítást megelőzően. A török sorozat neve: Cukur
(2020.07.23)

Kérdés:
Tisztelt hivatal!
Tájékoztatás szeretnék kérni önöktől, hogy egy termékötlet kapcsán milyen lehetőségeim vannak az ötletem levédetésére! Ha az ötletem egy újfajta energiaital amivel egy céget szeretnék felkeresni akkor az önkéntes műnyilatkozatba vétel módomban áll?
Tisztelettel:
B. Szabolcs
(2020.07.06)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem,Uram!
Egy televíziós műsorötletem van.A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet ezt megvédeni oly módon, hogy bemutatást követően az ötlet bizonyíthatóan a tulajdonomat képezze, mást ezáltal engedély nélküli haszonszerzéshez ne segítse.

Köszönöm!

T.Balázs
(2020.07.23)

Kérdés:
Tisztelt Címzett!
Olyan kérdésem lenne, hogy Játszóház belső falára szeretnék Disney figurákat festetni? Kell-e valamilyen engedély hozzá?
(2020.07.25)

Kérdés:
Üdvözlöm,
Az lenne a kérdésem, hogy ételt le lehet e védetni úgy, hogy külföldön már létezik, de Magyarországon még nem. Milyen osztályba tartozik? Ez egy virsliből készült étel, amihez liszt van használva.
Köszönöm a választ.
(2020.07.19)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Egy gyerekeknek szóló szolgáltatás elnevezésében szeretnénk használni a Disney szót. ütközik - e ez bármi jogi akadályba?

Köszönöm!
(2020.07.21)

Kérdés:
Veresim vannak a poet.hu oldalon, szeretném levédetni! Hogy tehetem???
(2020.07.21)

Kérdés:
Tisztelt Címzett!

3d puzzle termékeket készítek és szeretném a kínálatot autókkal is kiegészíteni. Az elképzelés, az, hogy az eredeti autót 1:10 arányban méretarányosan lekicsinyítve lehetne összerakni, illetve az autó gyártóját és típusát is szeretném feltüntetni. Jogi megközelítésben lehetséges az értékesítés a gyártóval való egyeztetés és bármilyen szerződéskötés nélkül, vagy meg kell velük állapodnom?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel; István

(2020.07.13)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Autószerelő műhely logoja ként Verdák című rajzfilm egy karakterét szeretném használni. Milyen engedély szükséges a felhasználáshoz?
Köszönöm!
(2020.07.12)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!

Régi álmom, hogy nyissak egy szuper méteráru boltot. Nos.Kérdésem az lenne, hogy Disney digitálisan nyomtatott és csak nyomott pl. Mickey egér fej mintás anyagokat is szeretnék árulni. Kell e valahová fordulnom engedélyért,mivel több méterárú boltban is árulnak.
Válaszukat előre is köszönöm
Üdvözlettel: Melcsi
(2020.07.10)

Kérdés:
Tisztel Hölgyem/Uram!

Kézzel készült papír termékeim között szeretnék szerepeltetni Star Wars filmekből szereplőket, amik egyértelműen felismerhetőek, de minden részletében nem megegyezőek! Szabadon alkothatok, vagy jogdíjat kell fizetnem?

Köszönöm válaszukat! Zita
(2020.07.04)

Kérdés:
Verses, rajzos kötetet szeretnék kiadni, hova forduljak?
(2020.06.21)

Kérdés:
Jó napot kívánok! Ha egyéni vállalkozóként bögreket szeretnék értékesíteni saját weblapon saját képpel rápréselve és ezek disney tartalmuak milyen engedély kell hozza?
(2020.06.25)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Szeretnék egy idézetet a kereskedelmi forgalomban lévő termékeimen feltüntetni. Az alább bemásolom a pontos szöveget.
Szükséges ehhez bármilyen engedély vagy megtehetem nyugodtan jogsértés nélkül?

"Health is not everything. But without health everything is nothing." - Arthur Schopenhauer
1788. február 22. — 1860. szeptember 21.

Előre is köszönöm.
(2020.06.16)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudok egy szolgáltatással kapcsolatos ötletet levédetni, illetve hogyan tudom meg, hogy esetleg ez, vagy hasonló ötlet le van-e már védve Magyarországon? Internetes keresésem alapján külföldön volt már az ötletemhez hasonló próbálkozás, de aztán nem terjedt el széles körben, itt Magyarországon pedig egyáltalán nem. Ettől függetlenül talán már más levédhette az ötletet, ezt szeretném megtudni. Köszönöm szépen a válaszukat.
(2020.06.09)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Régi retro mesefigurákat horgolok a szabadidőmben. Ezeket a mesék képei alapján készítem. Szeretném megtudni van-e ezeknek jogdíja, vagy valamilyen fizetési kötelezettség, ha esetleg értékesíteni szeretném a figurát, vagy annak leírását.
Pl. Manőcska, Mazsola, Süsü, Dr. bubó, Frakk stb.

Válaszukat előre is köszönöm.
Breierné
(2020.06.04)

Kérdés:
Üdvözletem! Kézművességgel foglalkozom. Kért valaki tőlem egy Yodát. Az lenne a kérdésem hogy ha megcsinálom akkor jogdíjfizetési kötelezettségem van e? Köszönöm szépen.
(2020.05.29)

Kérdés:
Üdvözletem
Elméletben kitaláltam egy eszközt ami hasznos lehet az életben, viszont mielőtt felvenném a kapcsolatot gyárakkal illetve cégekkel előtte elég ha szellemi tulajdonként védetem le ?
Köszönöm előre is válaszukat
(2020.05.18)

Kérdés:
Tisztelt Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala!

Szeretnék az angol Build a Bear koncepcióhoz hasonlóan terméket gyártani, de nem találok sehol információt arról, hogy jogot sért-e.

Köszönettel,
L. Zsaklin
(2020.05.09)

Kérdés:
Üdvözlöm.
Én ékszereket szeretnék levédetni. Ez, hogy lehetséges? Minden terméket külön? Ebben az esetben egy kicsit módosítanak rajta és forgalomba hozhatnak hasonló terméket? Vagy mivel ez egy speciális ékszer nem magát a terméket hanem mint szellemi tulajdon védetem le? Előre is köszönöm a segítségüket. Sara
(2020.05.14)

Kérdés:
Üdvözletem !
Azt szeretném kérdezni hogy aforizmákat lehet-e
levédetni, magamévá tenni ? ☺ Köszi
(2020.04.24)

Kérdés:
Érdeklődnék, hogy mikor járnak le egy adott zenemű jogdíjai?

Ha egy 200 éves zeneművet lejátszok zongorán, és felrakom a weboldalamra, akkor az jogilag szabályos?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!
(2020.04.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Mozifilmek és a hozzájuk kapcsolódó publikus adatokat (szereplők neve, film évszáma, típusa stb) alapul véve szeretnék kártyajátékot forgalomba hozni, saját grafikával. Kérdésem, hogy szükséges-e bármilyen engedély ehhez, sért-e jogokat? Válaszukat előre is köszönöm!
(2020.03.25)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH.

Új műszaki találmány oltalom alá helyezésében kérem segitségüket. Konkrétan az eljárási folyamatra van szükségönk.
Ha jól tudom a szabadalmaztatás előtt már védelem alá lehet helyezni a fejlesztést, ami nagyon szükségszerűnek tűnik, hiszen a fejlesztés ezen szakaszában már a feltalálók további szereplőket kell, hogy bevonjanak a fejlesztési munkába.
köszönettel. Wtdc.

(2020.03.18)

Kérdés:
Tisztelt Hölgyem, Uram!
Szeretnék légömböket nagykereskedőként forgalmazni. Már lenne is beszerzési források, (kínai gyártó) de nem vagyok tisztában azzal, hogy a Disney mese hősóöket ábrázoló léggömbök forgalmazásához milyen engedélyre lenne szükségem, és azt hol tudom beszerezni. Illétve ennek mi a költsége. Ebben kérek segítséget.
(2020.03.01)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal
Amennyiben van egy sajat márka, de de ez nincs védjegy oltalom alatt, akkor ettől függetlenül a logónál fentüntethetem-e a bekarikázott R betűt?
Válasziukat előre is köszönöm!
(2020.03.03)

Kérdés:
Üdvözletem

A következő a kérdésem. Játékgyártás esetén sért e jogot, játékfigurákat készítése filmsztárok, sportolók, politikusok, történelmi személyek arcmásának felhasználásával?
(2020.02.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Látványterveket, grafikai munkákat készítek ügyfeleimnek. Az a kérdésem, hogy ezeknek az általam létrehozott képeknek a céges facebook oldalamon való publikálását megtilthatják-e az ügyfeleim?
Válaszukat előre is köszönöm.
(2020.01.31)

Kérdés:
Androidra fejlesztek egy társasjátékot. Hasonlít, a Ludo (Ki nevet a végén) játékhoz, de számos ponton eltér tőle.
Hol tudok utánanézni hogy a Ludo név jogvédett, vagy szabadon felhasználható. Illetve ha jogvédett, ki a tulajdonos,és milyen feltételei vannak, ha a játék elnevezésében is szeretném használni.
(2020.02.07)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Szeretném megkérdezni, hogy ha egy adott filmből/ videójátékból rajzolok le szereplőket, helyszíneket vagy tárgyakat, és ezeket a rajzokat nem használom bevételszerzésre, akkor az teljesen legális? Vagy törvénybe ütközik ezen karakterek lerajzolása is?
(2020.01.23)

Kérdés:
Jò napot kìvànok! az én Weboldalam 90% Fotoit kimäsolta egy mäsik Vällalkozo és a neten nyilvänosan meg talälhato.
mi a teedndöm ilyenkor? irhatok neki egy szämlät vagy keressek fel egy Ügyvédet ez ügyben? az én oldalam Sväjci a Tolvajé Magyar!
Köszönettel
(2020.01.19)

Kérdés:
Jò napot kìvànok! Sajàt festményeim védelme érdekelne mielôtt a nyilvànossàg elôtt publikàlnàm ôket. Mennyibe kerül egy képnek a levédése? Egy sajàt logòt és mûvésznevet is szeretnék levédeni, milyen àrakra szàmìthatok? Köszönettel az informàciòkat, Bernadette
(2019.11.26)

Kérdés:
Tisztelt Hivatali Ügyintéző
Europán belüli országtól ( internetes weboldal ) vásárolnék NIKON, ADIDAS CHANEL markanévvel elátott termékeket a kérdésem az lenne ezt Magyarországon vagy az Eun belül-kívül internetes webáruházzal eladhatom
Válaszukat előre is köszönettel Szilágyi Ágnes
(2019.11.12)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretnék egy általam összeállított 19. századi receptgyűjteményt,recept kártyák formájában nyomtattatni később forgalmazni.
Léteznek hasonló kártyák mind más és más recepteket, esetleg képeket tartalmaznak.
Azzal az egyedi grafikával és névvel,abban a formában,olyan összeállításban ahogy én megálmodtam ezeket a kártyákat,le tudom e valamilyen formában védetni?

(2019.11.13)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Cégünk kereskedelemmel foglalkozik, de van pár termékünk, mely saját márkanévvel ellátott. Ezt a márkanevet szeretnénk oltalom alá helyezni. Első körben Magyarországon védetnénk le. Ha a márkanév több termékkört is magába foglal, több termékosztályba is besorolható, akkor a bejelentési eljárás során hogyan kell eljárni?
Segítségüket előre is köszönöm!
(2019.11.06)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Egy ismerősöm elkérte a rajzaimat és a leprogramozott alkatrészeinek pentdriven.A tudtom nélkül elkezdte gyártani egy céggel.Tudok-e tenni valamit ezzel kapcsolatban,hogy ne folytassa tovább az alkatrészek gyártását az engedélyek nélkül,illetve kártérítést kérhetek-e jogi úton,mert már vagy két éve gyártatja a tudtom nélkül.A pendrive nála van,de azt is megtudtam hogy kivel gyártatja le az alkatrészeket.
(2019.11.02)

Kérdés:
Üdvözlöm Önöket!
Magánvállalkozást fogok indítani, baba és gyermekruhák varrásával, illetve ezek forgalmazásával szeretnék foglalkozni. Nagy a kereslet a Disney mintás anyagokból varrt ruhácskákra is.
A kérdésem az lenne, hogy van-e rá lehetőség hogy engedélyt kapok rá, illetve hogy hol kapok ezek gyártására és forgalmazására engedélyt.
Válaszukat előre is köszönöm
Barta Éva
(2019.11.04)

Kérdés:
Tiszelt hivatal!

Szeretnék érdeklődni hogy egy márka logót és nevet hol és milyen áron lehet levédetni? Valamint szeretnék érdeklődni hogy festmények ruhákon való ábrázálósához milyen lépéseket kell megtenni /vagy esetleg milyen módosítást és szerkesztést kell rajta végezni hogy legálisan lehessen árusítani a ruhákat.

Segítségüket előre is köszönöm!


(2019.09.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Egy kulcstartó páron szeretném megjeleníteni a Star wars két szereplőjét, kiskereskedelmi forgalomba kerülne a termék. Van-e erre lehetőség? Ha igen, milyen feltételekkel? Válaszukat előre is köszönöm!
(2019.10.15)

Kérdés:
Tisztelt címzett!

Szeretnék érdeklődni, hogy a szavaknak hol tudok utánanézni? A Hibrid szót szeretnénk használni egy termékünk elnevezésénél.

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Márta
(2019.08.27)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Saját kézzel készített Harry Potteres varázspálcákat szeretnék árusítani. Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő, hogy ez teljes mértékben legális legyen.
Várom válaszát.
Ádám
(2019.08.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Készítettem egy 3D tervet egy konyhai felszerelésről, amit a későbbiekben le szeretnék gyártatni és forgalmazni.
Eme felszerelés terveiről már vannak mentéseim, amelyek bizonyítják hogy én terveztem ezt a formájú dolgot egy szoftverrel.
A kérdésem, hogy szükséges-e levédetnem még valahogyan, ha azt szeretném, hogy a későbbiekben, pl. ha a fröccsöntéshez szerszám készül és egy másik céggel gyártatom le a terméket, vagy ha már a késztermék forgalmazása megtörténik, ne másolhassa le más az ötletemet, és a szerzői/alkotói jogok az enyémek maradjanak.
Milyen lépésekkel védhetem meg ezt a fajta szellemi tulajdonú ötletemet, termékemet?

Köszönöm a válaszukat!
(2019.08.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Football címeres órákat szeretnék készíteni, különböző klub csapatok címereivel. Ezeket később értékesíteni szeretném. Az iránt érdeklődöm, hogy ez ebben a formában jogszabályba ütközik-e?

Köszönöm a válaszukat előre is!
(2019.07.18)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Tájékoztatást szeretnék kérni, arra vonatkozóan hogy milyen módon lehetséges, levédetni egy eseményt.Az eseményt, a következőképp tudnám meghatározni: üzleti esemény/ szakemberek találkozója egy bizonyos témakörben.
Válaszukat előre is köszönöm. Köszönettel és üdvözlettel, Pap Melinda
(2019.06.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Szeretnénk csinálni egy olyan szolgáltatást webáruházunkban, mely segít eldönteni az ügyfélnek, hogy melyik termék illik hozzá leginkább. Ennek kapcsán szeretnénk számos egyéb kérdés mellett feltenni egy olyan kérdést, hogy melyik Marvel karakternek feleltetné meg magát a kitöltő és a válasz lehetőségeket a karakterek képeivel illusztrálnánk. Tehát közvetlenül bevételt nem realizálnánk a karakterek megjelenítéséből.
A fent leírtakat megtehetjük, vagy engedélyt kell rá kérnünk?
Előre is köszönöm a tájékoztatást!
(2019.05.23)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

Segítségüket kérném, hogy céges családi nap szervezése esetében (amelyet csak dolgozók, volt dolgozók és családtagok, díjmentesen látogathatnak) készíthetünk-e olyan plakátot amelyen valamely rajzfilm karakterei szerepelnek. (Minyons)

Köszönettel:
Krisztián
(2019.04.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Érdeklődöm, hogy Disney-figurák és a jellegzetes Disney-írásmód (betűtípus) ballagó osztály iskolai tablóján történő felhasználása jogszerű-e, és ha igen, milyen formában valósulhat meg (meg kell-e jelölni a forrást például?)

Válaszukat előre is köszönöm:

István
(2019.04.01)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH csapat!
Ruha gyártásával foglalkozom, olyan kérdésben szeretném a segítségüket kérni ,disny nyomott pólókat szeretnék gyártani,találtam egy oldalt ahol egyes disney képeket,licencet meg lehet vásárolni.
https://www.dreamstime.com/disney-vector-illustration-mickey-mouse-isolated-white-background-face-who-laughs-closeup-colored-character-smiles-big-image134953070
Amennyiben megvásárolom használhatom e pólók gyártásához?
Előre is köszönöm.
(2019.05.13)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy a Disney szót lehet-e használni facebook csoport vagy oldal nevében. Disney név ilyen használata az szabályozott-e, illetve borítóképnek használható-e bármilyen Disney karakter, vagy kötött-e valamilyen engedélyhez a használata.
Előre is köszönöm a tájékoztatást.

(2019.04.27)

Kérdés:
ÜDV! Szeretnék érdeklődni hogy egy 2D platform játék levédése mennyibe kerül? Ha Magyarországon és Amerikában is szeretném hogy védve legyen. Illetve hol tudnám megnėzni hogy mi számít copyright-nak? Mert nem tudom hogy ha hasonló az baj vagy csak ha teljesen úgy néz ki.
Köszönöm szépen a segítséget!
(2019.04.30)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Arc- és dekoltázsvédő párnákat szeretnenk varrni tanitvanyaim ellátására de találtunk egy céget aki ilyet már vedjeggyel árusít. Mi más anyagból, és picit más formában szeretnénk, tehát nem lekoppintani, vagy másolni szeretnénk,de nyilván nem tudjuk teljesen más formában mivel az arc és a dekoltazs formája adott, Honnan tudhatjuk meg hogy a védjegyen kívül,le van-e védve?
(2019.04.07)

Kérdés:
Üdv!

Egy bulisorozatot, és annak tematikus bulijait(ötletét) szeretném levédeni.
Hogyan lehetséges?
Milyen költségekkel jár?
Előre is köszönöm
(2019.03.01)

Kérdés:
Sok oldalon megnéztem mar, de nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre, ami a következő lenne:
Lehet e idézetet felhasználni üzleti célra? Természetesen úgy, hogy feltüntetem a írót. Mindezt bögrére, képeslapra... Stb. szeretném felhasználni, amiket eladnék.
Előre is köszönöm válaszukat.
(2019.01.23)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH csapat!

Abban szeretném kérni a segítséget kihez kell fordulni ha licenszelt képeket rajzokat szeretnék kereskedelmi célokra felhasználni.
Pl egy Disney figurát akarok felhasználni, Magyarországon. Akkor a magyar márkavédelmi "lehet nem jót írok" tölük kell kéni engedélyt, vagy a Amerika esetleg Angol "védelmi hitaltól" kell kérni engedélyt.?
Előre is köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
Dávid János
(2019.03.07)

Kérdés:
Szép napot,

RC (távirányítású) modell autókhoz szeretnénk karosszériákat gyártani és ezeket a nemzetközi piacon értékesíteni (Range Rover, Porsche, stb. márkák autói).

A kérdés, hogy megtehetjük-e ezt a márka hozzájárulása nélkül? Mi a szabályozás ezzel kapcsolatban? Ha nem, akkor hogyan lehet licenszelni a karosszériákat a márkákkal? A picon sok olyan termék van, amit csak úgy gyártanak, mindenféle licensz nélkül, de vannak, amelyeknél jelzi a gyártó, hogy "Officially Licensed by ...".

Várom szíves segítségüket.
(2019.01.25)

Kérdés:
Tisztelt cím!

Elkezdtem verseket írni , bár 3 versemet is elvitték, de volt aki lefotózta. Szeretném levédetni ezért a verseimet. Már elég sok van belőle. Piszkozatban neki kezdtem egy történetnek is. Majd azt is szeretném levédetni. Ez hogyan történik? Várom válaszukat.
Nübl Viktória
(2019.02.01)

Kérdés:
Forgalomban kapható logikai és társas játékok óriás formában való előállításához kell-e engedély?
(2019.01.22)

Kérdés:
Kedves Hölgyem, Uram!

Egy rendezvénysorozat két szóból álló nevét levédeni. Példa: Disco Party
Milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm szépen

(2019.01.22)

Kérdés:
Üdv!

Egy kisebb művelődési ház technikusa vagy, és a grafikai munkákat is én végzem el.
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy a Walt Disney által megteremtett Micimackó és barátai figurákat lehet-e felhasználni plakátokon. Márciusban lesz nálunk egy előadás, de nem vagyok benne biztos, hogy így fel lehet ezeket a rajzfilm figurákat tenni, és nagyobb szupermarketben ezzel reklámozni.
Várom válaszukat
Köszönettel
Sütő Lajos
(2019.01.11)

Kérdés:
Hosszas utánajárás után sem kaptam választ a kérdésemre, ezért is fordulok önökhöz.
Könyves, filmes gyertyákat szeretnék készíteni, az lenne a kérdésem, hogy a szavakat, neveket, kifejezéseket, amik könyvekben és filmekben vannak szabadon felhasználhatom e vagy sem.
Pl: Teszlek, Griffendél, Hollóhát...stb. Ezek a Harry Potter könyvekben és filmekben szerepelnek.
Előre is köszönöm válszukat.
(2019.01.18)

Kérdés:
Tisztelt Cím!

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a menete egy ital szlogen levédésének?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Arany Ferenc
(2018.12.17)

Kérdés:
Tisztelt Cím!
Egy most induló vállalkozással kapcsolatban lenne szükségünk segítségre. A terv kézzel készített ékszerek, bögrék kanalak készitése. Felhasználható e például ezekhez a szuperhős karakterek? Mese hősök? Stb ilyen ismert formák?

Előre is köszönöm a segítséget!
(2018.11.23)

Kérdés:
Igen tisztelt Hivatal!

Abban kérném a segítségüket milyen megelőző lépéseket érdemes megtennem vagy előkészítenem ha egy ötletet szeretnék megvalósítatni szakemberekkel, de már ebben a fázisban is a sok ember bevonása miatt fenn áll a veszélye az ötlet eltulajdonításának. Nem egészen tudom elképzelni a mindenkivel való titok tartási szerződést. Magánszemély lévén.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel

B.Máté
(2018.11.21)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

az alábbi kérdésben szeretném szakértői segítségüket kérni.

Hosszas keresgélés után sem tudtam dűlőre jutni a következő kérdésben. Ha úgy használok fel dekorációhoz valamilyen képet vagy ismert karaktert ha megváltoztatom, grafikailag átrajzolva, módosítom színben stb., akkor mi a határ ahol már nem számít jogtalannak a használata. Tegyük fel, ha egy zöld napszemüveges micimackó karaktert ábrázolok, gumilabdával a kezében. Elnézést a komolytalan példáért, csak illusztratív jelleggel írtam.

Köszönet a választért előre is !

(2018.10.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Póló nyomtatással szeretnék foglalkozni. A kérdésem a következő. a pólókon városi nevezetességek lennének nyomtatva pl.: Templon,Vár,Iskola főként épületek és utca kép, ilyen fajta képeket lehet e értékesíteni, vagy ezekhez külön engedély kell kérnem. Válaszunk előre is Köszönöm.
(2018.10.18)

Kérdés:
Üdvözlöm,

Régóta grafikával foglalkozom és grafikus vállalkozásom is van.
Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy van kialakulóban saját márka ötletem. Amit teljes mértékben mindent én csináltam meg az animációkat a betűtípusokat és minden jelet és póló tervet én alkottam meg. Az volna a kérdésem, hogy ennek a levédése mennyire szükséges? Ha enyémek a szerzői jogok és én alkottam meg őket.
Előre is köszönöm segítségét!
(2018.10.06)

Kérdés:
Egy filmrendezotol idezett mondatot tervezunk megjeleniteni egy nemsokara piacra kerulo termeken. Az idezet eltavolithato, papir sleeve-kent kerulne a fuzetre. Mindenkepp engedelykoteles az idezet megjelentetese? Van esetleg olyan megoldas, ami ez alol kivetelt kepez? Koszonom!
(2018.09.17)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal,

az alábbi kérdésben szeretném szakértői segítségüket kérni.

Munkahelyemen kidolgoztam egy szabályrendszert, egy könyvnyi anyagot (leírtam, tehát megfogható formában van) arról, hogyan is kell működnie a cégnek; mindent részletesen.

A szabályok egy része vagy szokásjog alapján volt meg szóban, vagy egy-egy e-mailben a szabályok másik részét én hoztam (ezeket már írásban rögzítettem).

Az egészet (a meglévő és az általam alkotott részeket) logikai sorrendbe szedtem, tartalmilag és formailag is kialakítottam a struktúráját és a saját szabályaimat is beillesztettem a meglévők közé.

Kérdésem, hogy megilleti-e a szellemi termékemet a szerzői jogi védelem, illetve amennyiben igen, hogyan tudom úgy érvényesíteni efölötti jogaimat (pl.levédetni), hogy az jogdíj ellenében használható legyen?

Válaszukat előre is köszönöm!

(2018.09.07)

Kérdés:
Van a piacon egy ceg, akik babavaro box-okat keszitenek, viragokat tesznek bele viragformajura tekert babaruhakkal. Ezt masnikkal diszitik. A kerdes, hogy egy ilyen szellemi otlet levedheto-e, illetve honnan tudom, hogy levedtek-e. Mas diszitessel, koncepcioval, mas korosztalynak keszitve ilyen kreativ termeket en is forgalmazhatok a weben? Hasonlo termekek mar kulfoldon leteznek. Mi szamit hasonlosagnak? Ha elter a doboz merete, a szinek, a babaruhak, a dekoranyagok, ha maskepp kotom at masnival akkor az mar nem masolas igaz? Koszonom a valaszt elore is!
(2018.09.10)

Kérdés:
Tisztelt SZTNH!
Olvastam jónéhány kérdést és az azokra adott válaszokat. Az a kérdés merült fel bennem, hogy a közösségi oldalakon szabadon osztahtók-e fotók, idézetek, zenék...Köszönöm.
(2018.07.24)

Kérdés:
üdv. az lenne a kérdésem nekem van egy interneten használható szoftverem (webadmin)
ez a felhasználóim kezelhetik a játékszervereket, az a lényeg hogy a valós feljlesztőjének nincs papírja és lincese kulcsa se és nem tudja bizonyitani hogy valóban az ő fejlesztése,én megtehetem azt hogy én levédem magamnak mint szellemi tulajdont?
(2018.07.24)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha egyéni vállalkozóként vásárolnék viszonteladótól disney termékeket akkor elég ha onnan tudok számlát kérni vagy kellene hozzá külön valamiféle engedély is? Segítségüket előre is meg köszönöm!
(2018.07.25)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Azzal a többrétű kérdéssel fordulok Önökhöz, miszerint pár hónapon belül szeretnénk a feleségemmel beindítani egy pékséget és a tervezett cég logó-ban szeretnénk 3 a Flintstones család rajzfilmből ismert karaktert szerepeltetni. Nem főként a két főszereplő karakterére gondoltunk, hanem mellékszereplőkre igazából, bár ez nem tudom mennyire befolyásolja a felvetődő és ehhez kapcsolódó kérdéseket.
Mégpedig, hogy pontosan kihez is kell fordulnunk ebben az esetben(van-e Magyarországon képviselete a Hanna-Barbera rajzfilmstúdiónak, esetleg az anyavállalat Warner Bros-nak?), milyen engedélyeket kell beszereznünk és milyen jogdíj fizetési kötelezettségünk keletkezik, egyáltalán keletkezik-e bármiféle, ha a karaktereket kicsit megváltoztatva, egyiket nem is egész alakban ábrázolva de felismerhetően, a másik kettőnél pedig a kezükben lévő rajzfilmből jól ismert tárgyakat péksüteményekre kicserélve teljes alakban, a fejükön pék sapkával jelennek meg a logó-ban?
Ezt a logó-t később a pékárukat kiszállító autóink oldalán és motorháztetején, a pékség bejárata fölött cégtáblaként, a kenyerekre nyomtatott címkéken, valamint online hirdetési felületeken(pl.:Facebook, saját weboldal létrehozása a pékség nevével, stb.), a boltban az alkalmazottak pólóin, névjegykártyákon, egyéb tárgyakon, golyóstollakon, szalvétákon, kenyeres zacskókon, stb. egyaránt szeretnénk majd lehetőleg felhasználni.
A logó-hoz természetesen tartozik egy újragondolt és kitalált pékségnév is, mely kicsit visszautal és tulajdonképpen jelzi, hogy a szóban forgó rajzfilmből némileg átemelt, de lerövidített és újra alkotott, valamint a saját családnevünket is "belecsempészett" "szlogen"-ről volna szó!
Kérdésem tehát, milyen irányba és milyen úton kell elindulnunk ez ügyben, hogy minden működéshez szükséges dokumentum a kezünkben és rendben is legyen, ill. ne legyen belőle később sem jogvita sem sérelemdíjfizetési vagy bármi egyéb kötelezettségünk?
Mi történik abban az esetben, ha később más karaktereket is szeretnénk a rajzfilmből egyes tárgyakon vagy hirdetési felületeken szerepeltetni?
Valamint az újragondolt pékségnevet le kell-e védetnünk vagy elegendő csupán az alapító okiratba foglalni?
Kapcsolódik még a kérdés, hogy ha olyan kézműves termékeket találunk ki és kezdünk el gyártani, melyek alakja, színe és formája is hasonlít a rajzfilmben szereplő karakterekre, valamint a rajzfilmben is elhangzó fantázia neveket adva egyes termékeknek, mint pl.: lávakövi pizza, vagy egyéb elnevezések, akkor ezekre milyen jogszabály vonatkozik, esetleg levédhetőek-e saját szellemi termék kapcsán akár a termékek, akár az elnevezések a későbbiekben?
Válaszukat előre is köszönöm szépen!
(2018.07.15)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Egyéni vállalkozóként tervezem, hogy illatos gyertyákat készítenék, amiket valamilyen könyv vagy film inspirálna. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben milyen jogi lépéseket kell megtenni ahhoz, hogy ez legális keretek között működhessen? Például a Harry Potter, A Gyűrűk Ura, Trónok Harca által inspirált termékek elnevezésénél milyen jogi akadályok merülhetnek fel? Olyan terméknevekre gondolok, amelyek valamely helyszín, szereplő, vagy egyedi megnevezésű tárgy neveit tartalmazzák.
Kézműves, nagyon kis mennyiségben előállított termékekről lenne szó. Olyasmi lenne a konkrét elképzelés, hogy például egy zöld színű gyertyán szerepelne a mardekár név és egy ezüst színű címke.
Köszönöm a választ!

(2018.06.28)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Lefoglaltam egy domain nevet és megalkottam hozzá egy eddig senki által nem használt hashtaget is, amit a különböző közösségi oldalakon szeretnék használni. Lehetséges-e ezt a hashtaget bármilyen módon levédetni, hogy csak az általam engedélyezett esetekben legyen használható? Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.06.14)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!
Szeretnénk zenekarunk nevét levédetni. Érdeklődnék, hogy mit kell ez ügyben tennünk, és milyen költségekkel jár, valamint hogyan tudható meg, hogy nincs-e a zenekar neve - esetleg korábban - ezen a néven már levédve. Ha a zenekar három tagú, de csak két tag fizetné a levédetési költségeket, akkor a fizető két tag kizárólagos tulajdona lesz-e a név ? Kérem szépen lépésről lépésre leírni hogy hogyan kezdjük el a név levédését, milyen iratokat, adatokat kell benyújtani, és hova. Érdeklődnék még hogy a név levédetése mennyi időt vesz igénybe, és ha azt megkezdjük időközben nem lesz -e másnak lehetősége ugyanezen név levédésének megkezdhetősége. Előre is köszönöm szíves válaszukat!
(2018.05.22)

Kérdés:
Tisztelt Hivatal!

Ha szeretnék pólókra nyomtatni hírességekről készült képeket és tőlük származó idézetet ráírni a termékre, majd ezt eladni, akkor erre milyen megoldások lehetnek, hogy ne használjak illegálisan se arcot, se bármilyen szellemi tulajdont?

Válaszukat előre is köszönöm!
(2018.05.29)