A szellemi tulajdon védelme
 

Csikós Béla

A A A    Nyomtatható verzió

(1922. augusztus 4. – 1994. december 4.)

A jászágói tanyavilágba született fiatalember érettségi után a BME Gépészmérnöki karán 1949-ben szerzett villamos szakirányú gépészmérnöki oklevelet. A hazai villamosenergiaiparban a nagyfeszültségű alaphálózat létrehozásában és zavartalan üzemeltetésében elméleti és gyakorlati munkássága rendkívül jelentős.

Több szabadalma közül a Feszültség Alatti Munkavégzés (FAM) módszereinek kidolgozása, a FAM1 és FAM2 a legjelentősebb nemcsak itthon, de nemzetközileg is alkalmazott eszközök, védőruházat és -eszközök kidolgozása formájában.

Találmányainak lényege (ezekből szolgálati szabadalmak lettek): az elektromos hálózati szolgáltatás folyamatos biztosítása mellett, lekapcsolás nélkül neki köszönhetjük, hogy biztonságosan tudnak a szakemberek karbantartási munkákat végezni. Az általa kidolgozott technológiát Magyarországon 1967-ben alkalmazták először – idővel világszerte elfogadottá és elismertté vált. Az egyik egy hűthető-fűthető, telekommunikációs rendszerrel is ellátott univerzális védőruha (1968-ban mutatták be elsőként a BNV-n), amely 750 kV ellen is tökéletes védelmet biztosít, a másik a szigetelőcserélő szerszám, továbbá a kompakt középfeszültségű oszlopfej vezetékcsatlakozó elemei. Oltalom már egyik szabadalmára sem áll fenn – az SZTNH lajstromában 6, különböző lajstromszámú szabadalmi oltalom kötődik a nevéhez.

Munkatársait maga képezte ki a feszültség alatti munkavégzésre, a munkamódszereket személyesen vezette be a gyakorlatba, találmányait először minden esetben saját maga próbálta ki – a prototípusokban mindig maga szerelt legelőször és csak akkor engedélyezte azok használatát beosztottjainak, ha már tökéletesen bebizonyította, hogy használatuk biztonságos.

Az OVIT műszaki vezérigazgató-helyetteseként vonult nyugdíjba.

Módszerének, a Feszültség Alatti Munkavégzésnek az oktatása jelenleg is a róla elvezett Oktatási Központban zajlik a Műszaki Egyetemen.

 

         

         

/A képekre kattintva nagy méretben is megtekinthetők/

______________________________________________

Források:

-          https://ovit.mvm.hu/hu-HU/Rolunk/Tortenetunk

Fotók:

  • Földi Anita magángyűjtemény
  • MVM OVIT Zrt. archívuma