A szellemi tulajdon védelme
 

Dörnyei József – Jedlik Ányos-díjas, 2012

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos-díj

Dörnyei József okleveles gépészmérnök, a kémiai tudomány kandidátusa, a Dr. Fitokup Kft. ügyvezető tulajdonosa.

Mérnöki diplomáját a Moszkvai Állami Élelmiszeripari Egyetemen szerezte 1971-ben, élelmiszer és vegyi folyamatok komplex gépesítése és automatizálása szakterületen, ahol később levelező aspirantúra keretében élelmiszeripari műveletek, gépek és berendezések, élelmiszerkémia, élettan, kolloidkémia, biokémia és biofizika területeken folytatva tanulmányokat 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett.

A hetvenes években a Szabolcstejnél tevékenykedett élelmiszeripari kutatóként, ahol gyártásfejlesztés, tejpor-, túró- és túródesszert üzemek létesítése és gyártmányaik fejlesztése volt a feladata. A nyolcvanas évtizedben a Compack Rt.-nél technológiai osztályvezető, később fejlesztési igazgató lett, ahol kávé, tea, só, fűszer és gyógynövény termékek fejlesztésével foglalkozott.

A Dr. Fitokup Kft.-nél két évtizedes vállalkozói, illetve kutatási, fejlesztési és gyártási tapasztalatra is szert tett. Különféle gyógytermékek, étrend-kiegészítők, természetes vitaminkoncentrátumok – ezeken belül kiemelten homoktövis termékek – feltalálója és gyártója

Dörnyei József 12 megadott szabadalomban szerepel feltalálóként. Címzetes egyetemi docens; tudományos publikációinak és konferencia előadásainak száma meghaladja a 120-at.