A szellemi tulajdon védelme
 

Interjú Hegyesi Donát Sándorral, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének különdíjasával, a Pókerező robot fejlesztőjével

A A A    Nyomtatható verzió

EU Fiatal Tudósok Versenye

 

 

Tószegi Zsuzsanna Mikor és hogyan kezdett érdeklődni a programozás és a gépek iránt?

Hegyesi Donát: Gyerekkorom óta foglalkoztat a gépek, robotok működése, építése, programozása.  14 évesen tanultam meg programozni, majd 15 évesen ismerkedtem meg közelebbről a programozható áramkörökkel, azon belül az AVR mikroprocesszorral. Akkor egy csapásra megnyíltak előttem a lehetőségek: megtudtam, hogy ezek az áramkörök képesek szinte bármilyen elektronikai egységet irányítani, vezérelni.  

Tószegi Zsuzsanna: Mi mindent fejlesztett az elmúlt néhány évben?

Hegyesi Donát: Számos projekten vagyok túl, például: okos óra, LED kocka, 3D marógép. Legelső projektem egy okos óra volt, ami a pontos idő mellett mutatja az órarendemet, a buszmenetrendet, illetve feljegyzéseket lehet készíteni benne. Ezzel a munkámmal a 2011-es <19 Szabadfogású Számítógép Versenyen országos 5. helyezést értem el. Az órámat egy németországi versenyen is bemutathattam. A második projektem egy LED kocka volt, amelyen az 512 LED-et külön-külön tudom vezérelni egy mikrokontrollerrel. A kocka alakban elhelyezett LED-ekben különböző formákat tudok megjeleníteni 3D-ben. Következő fejlesztésem egy 3D marógép volt, amely egy puha tömbből szinte bármilyen 3D-s formát ki tud marni, például egy emberi arcot. Ezzel a 2012-es <19 Szabadfogású Számítógép Versenyen országos 4. helyezést értünk el. A munkánkat 2013-ban egy svájci versenyen is bemutathatjuk.

Tószegi Zsuzsanna: A programozás lett a fő kedvtelése, vagy mással is szeret foglalkozni?

Hegyesi Donát: A programozáson és az elektronikán kívül van egy másik nagy hobbim, mégpedig a pókerezés. 2012. július végén a barátaimmal pókereztem, közben zsetonokkal játszottam az asztalon. Ahogy rakosgattam a zsetonokat, úgy találtam, hogy erre egy robotkar is képes lenne. A pókerező robot megalkotásának gondolata innen már csak egy kis lépés volt.

Az ötlet megszületése után azonnal munkához láttam. Eredeti tervem egy alacsony költségvetésű robot építése volt, viszont a roboton dolgozva egyre magasabbra és magasabbra tettem a mércét. Amióta ezen a projekten dolgozom, több mint egy év alatt, összesen 4 robotkart építettem; a tapasztalatok alapján egyre pontosabb és erősebb kart tudtam építeni. Az első prototípus 2013 áprilisában készült el. Nem álltam meg itt, mert az ezt követő fél évet további fejlesztésekre szántam, így 2013. szeptember végére elkészült a 2. prototípus is, ami precízebb, okosabb és felhasználóbarátabb lett.

Pókerező robot (1. prototípus)

 

Tószegi Zsuzsanna: Mit tudott az első prototípus?

Hegyesi Donát: Az első verziónál a robotkar összes elemét kézzel vágtam ki 3mm-es rétegelt lemezből. A vezérlését AVR mikrokontrollerrel oldottam meg. Az általam írt programmal könnyedén tudom vezérelni háromdimenziós koordinátarendszerben a kart. A robotkar segítségével a robot képes mozgatni a zsetonokat (ily módon tud dobni, passzolni, megadni vagy emelni).

Tószegi Zsuzsanna: Ha jól értem, ez még csak az egyes elemek mozgatására elegendő. A különböző elemek, mintázatok felismerése ennél lényegesen nehezebb feladat – jól gondolom?

Hegyesi Donát: Igen, a pókerezéshez elengedhetetlenül fontos a kártyák és a zsetonok felismerése. A gépi látáson alapuló felismerést találtam a legjobb megoldásnak az ember-gép kapcsolat egyik megvalósítására. Ennek megfelelően a robot két kamerával érzékeli az ellenfél reakcióit, és a képek elemzésével azonosítja az egyes lapokat, zsetonokat. A projekthez egyedi színkóddal ellátott lapokat, illetve zsetonokat készítettem.

A robot vezérlőegysége egy ipari számítógépre épül. Linux operációs rendszer alatt futnak a különböző feladatok ellátását biztosító programok. A kamerákból ide érkeznek be a képek, amelyeket a program képes értelmezni.

Képelemzés (a zöld négyzetekben vizsgálja a pixelek színeit)

Zsetonfelismerés

Tószegi Zsuzsanna: Tehát ott tartunk, hogy a robot képes felismerni és mozgatni a kártyalapokat. Az Ön által kifejlesztett berendezés azonban játszani is tud, ugye?

Hegyesi Donát: Igen, a játékra alkalmas programot is fejlesztettem. Az általam megírt pókerező algoritmus a döntéshozatalnál figyelembe veszi a saját és a közös lapokat, az ellenfél lépését, a robot és az ellenfél zsetonjainak számát, illetve a közös kasszában megtett hívásokat. A számítógép ezeknek az adatoknak az összességéből próbálja meghozni a legoptimálisabb döntést.

 

A pókerező robot második prototípusa

 

Tószegi Zsuzsanna: Az előbb azt mondta, több változatot is kifejlesztett. Mivel nem volt elégedett az első verzióban? Milyen irányban folytatta a munkát?

Hegyesi Donát: Az alapkoncepción nem változtattam. A második verzióval kapcsolatos céljaim: a robotkar újra építettem a precízebb zsetonmozgatás érdekében, optimálisabb döntőhozó algoritmust írtam és felhasználóbarátabbá tettem a robotot.

Saját elvárásaimat sikerült teljesítenem. Az új robotelemeket modern tervezőprogrammal megterveztem, majd műhelyben gyártattam le a robotkart, a lehető legnagyobb pontosság elérése érdekében. A szervomotorokat erősebbekre, precízebbekre cseréltem, és speciális szervo vezérlőt használtam. Új grafikus programot írtam a robothoz, amellyel a játék látványosabb és szórakoztatóbb.

 

Az új játékfelület

 

Tószegi Zsuzsanna: A továbbiakban is tervezi a pókerező robot fejlesztését, vagy új téma felé néz?

Hegyesi Donát: A robot fejlesztését nem hagytam abba, jelenleg a 3. prototípuson dolgozom, amibe be szeretném ültetni a mesterséges intelligencia alapjait, így minél többet játszik majd a robot, annál „okosabb” lesz. A végső célom, hogy a prototípusból termék legyen.

Jelenleg a kaszinókban olyan játékgépek találhatóak, ahol a játékosnak kevesebb mint 50% esélye van nyerni, azért éri meg a kaszinóknak üzemeltetni azokat. A pókerben viszont nincsen 100%-ig biztosan nyerő stratégia, ezért gondolom, hogy egy ilyen pókerező robot új színt tudna vinni a kaszinók életébe.

Amint egy pókerjátékos belépne a kaszinóba, és meglátná a pókerező robotot, azt gondolná: ez csak egy gép, biztosan meg fogom verni. Valószínűleg tévedni fog, mivel a robotnak jobb stratégiája van. Ily módon a kaszinóknak megérné használni ilyen gépeket, hiszen az vonzaná a pókerjátékosokat. Ráadásul, ha a robot mégis vesztene, azzal egyúttal nyerne is, mivel a korábbi hibájából tanulva legközelebb már biztosan megnyerné a játékot az ember ellen.

Tószegi Zsuzsanna: Aki nem ismeri a játékot, az is hallott már a „pókerarcról”. A géppel játszva nincs szükség önfegyelemre? Azt még nem ismeri föl a robot, ha az „ellenfél” örül, vagy bosszankodik, ugye?

Hegyesi Donát: Ezt a funkciót nem tartottam lényegesnek, hiszen a való életben egy pókerjátékos nem mutatja ki az érzelmeit. Ezzel szemben nagyobb hangsúlyt fektettem az ellenfél cselekedeteinek elemzésére (passzolás, emelés, emelés mértéke, megadás stb.). Ezekből a lépésekből sokkal több értékes információ szűrhető ki.

Tószegi Zsuzsanna: Végezetül adjuk meg az olvasóknak azokat a forrásokat, ahol bővebben lehet tájékozódni a projektről: a pókerező robot honlapja a www.pokerrobot.hu címen érhető el. Az első prototípusról készült egy videó: http://www.youtube.com/watch?v=mY-ArxNPxi8

Gratulálok, és további sok sikert kívánok!

 

Az interjút készítette: Dr. Tószegi Zsuzsanna