A szellemi tulajdon védelme
 

Gláser Tamás - Jedlik Ányos-díjas, 2015

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Gláser Tamás vegyészmérnök, iparjogvédelmi szakértő, a Brand Way & Compass Kft. vezető tanácsadója, a Magyar Védjegy Egyesület ügyvezető elnöke.

Gláser Tamás tanulmányai befejezését követően a Kemikál Vállalatnál osztályvezetői, majd főosztályvezetői megbízással közel két évtizedig vezette az iparjogvédelmi és innovációs területet, tíz éven át a kereskedelmi vezérigazgatói posztot is betöltötte.

A nyolcvanas években kapcsolódott be az iparjogvédelmi szervezetek munkájába, többek között a Magyar Kereskedelmi Kamaránál a Védjegybizottság egyik vezetője lett, később a Magyar Iparjogvédelmi Egyesület Innovációs Szakosztálynak alapítója volt.

A nagy iparvállalatok, valamint a hazai és külföldi jogtulajdonosok kezdeményezésére kezdte szervezni az 1991-ben megalakult Magyar Védjegy Egyesületet, melynek létrejöttétől 2012-ig főtitkára volt, majd ezt követően ügyvezető elnökké választották.

A több mint két évtizede általa irányított MVE célorientált rendezvényeivel jelentősen hozzájárult a védjegy és mintaoltalmi szakemberek ismereteinek gyarapításához. Különös gondot fordított arra, hogy a vállalkozókat tömörítő szervezetek és az MVE között élő kapcsolat alakuljon ki. Mindennek gyakorlati eredményét - többek között - jól példázza az SZTNH-val közös szervezésben megrendezett védjegy és mintaoltalmi ügyélfórumok népszerűsége.

Gláser Tamás önzetlen erőfeszítéseit jól mutatja aktív szerepvállalása a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működésében, ahol nevéhez fűződik az Ipari és Kereskedelmi Szekció létrehozása. A hungarikum-programban 2013 óta vesz részt, ugyanettől az évtől a Hungarikum Védjegy- és Jogérvényesítő Bizottság tagja. Számos szakmai és állami elismerésben részesült.