A szellemi tulajdon védelme
 

Márka Szabolcs

A A A    Nyomtatható verzió

a New York-i Columbia Egyetem  41 éves asztrofizikus tanára legújabb kutatásával megnyerte a Microsoft-vezér szívét és pénztárcáját: ígéretes találmánnyal, lézerfénnyel tartaná távol az emberektől a veszélyes vírusokat hordozó moszkitókat.

Hogyan került a debreceni egyetemi évek után az Egyesült Államokba?

Negyedév után lehetőséget kaptam, hogy az USA-ban és az Egyesült Királyságban végezzek kutatómunkát. Sikeres es lelkesítő volt a tudományos munka es láttam benne jövőt. Ötödéves egyetemista koromban ezért jelentkeztem doktorandusz hallgatónak az Egyesült Államokba. Sikerült jó helyre kerülnöm es onnan mar csak keményen kellett dolgoznom a jó ötletek mellett.

Mi a szakterülete és hogyan született az ötlet?

A fő szakterületem kísérleti asztrofizika, gravitációs hullámok detektálása. Az utóbbi években gazdagítottam érdeklődésemet es idom egy részében bio - optikával is foglalkozom. A szúnyogok fény érzékelésével kapcsolatos munkám persze távolinak tűnik a fekete lyukak születésétől. Szerencsére, szeles érdeklődésű kísérleti fizikusok szamara a felhalmozott tapasztalat gyakran lehetővé teszi, hogy hozzájáruljanak a határterületekhez is. Engem szinte bármilyen megoldandó probléma el tud gondolkodtatni es szívesen foglalkozom "földi" problémákkal is.

Az alapkutatás sok szempontból hasonló a művészethez, szép es elgondolkodtató, sok ember elvezi az eredményt. Sokszor nem világos viszont az eredmények gyakorlati jelentősége, gyakran nincs is... Ha van, akkor általában komolyan es keményen kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan is fordíthatjuk le az alapkutatást hasznosítható eredményekre. Én természetemnél fogva folyamatosan keresem a megoldandó problémákat. Ezekből sokat latok, némely megoldható, némely nem.

Csoportomnak igen nagy tapasztalata van műszeres merésekben es műszerfejlesztésben. Ha a fekete lyukak fizikája nem is hasznosítható közvetlenül, a modern műszerek es optika ismerete új találmányokhoz vezethet.

Úgy gondolom, hogy minden gyermeknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy túlélje a gyermekkort; nem csak ott ahol mi élünk, hanem Afrikában is. Érdemes megjegyezni, hogy Szub-Szaharai Afrikában a malária által okozott kár a GDP százalékában kifejezve jelentősen meghaladhatja a Magyarországon kutatás-fejlesztésre költött összeget.

Ez és sok más érv egy napon gondolattá állt össze, amit azután kutató-társaimmal, Bartos Imrével es Márka Zsuzsával, kifejlesztettünk.

Mi az ötlet lényege?

A szúnyogok kifinomult érzékelő rendszert próbáljuk kihasználni a malária elleni küzdelemben. Megfelelő módon kialakított optikai akadályokkal a szúnyogokat terelni lehet. Tulajdonkeppen egy 'fényfalat' alakítunk ki, amelyen a rovarok nem szeretnek áthatolni es érzékszerveik esetlegesen karosodhatnak is, ha úgy akarjuk.

Hogyan sikerült elnyernie Bill Gates támogatását az ötlet konkrétabb megvalósításához?

Beadtam egy kidolgozott ötlettervet a Gates Alapítvány pályázati felhívására. A pályázatom elfogadásának a statisztikus esélye elenyészően kicsiny volt, de bíztunk az ötlet erejében es eredetiségében. Sokan fantáziát láttak benne, es reális esélyt arra, hogy az altalunk tervezett módszer tényező lehet egy komplex probléma megoldasaban.

Hogyan tervezi az ötlet jövőbeni sorsát és jogi védelmét?

A Columbia Egyetem oktatójaként az innovációnk jogi védelmet a egyetemem karolta fel, természetesen egyeztetve a Gates Alapítvánnyal amely a malária-kontrollal kapcsolatos kutatásaimat finanszírozza. Ez nagyon fontos, mivel az egyetem alapszabálya a szabadalmakat ingyen vagy mindenki számára elfogadható költségért hozzáférhetővé teszi a fejlődő világban.

 

Az interjút készítette: Sipos Júlia