A szellemi tulajdon védelme
 

Bejczy Antal

A A A    Nyomtatható verzió

A Fejér megyei Ercsihez tartozó egyik pusztán látta meg a napvilágot 1930. január 16-án, ahol apja intézőként dolgozott. A kalocsai piarista gimnáziumba járt középiskolába, itt érettségizett 1948-ban. Származása miatt nem vették föl az egyetemre, ezért a VIFOGY nevű villamosforgó-gépgyárba került öntvénytisztítónak, ahol később már diszpécserként dolgozott. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Margóval, akivel együtt 1956-ban elhagyta az országot. 1957 októberében házasodtak össze Norvégiában, ahol mindketten egyetemre jártak.

Bejczy Antal három évig tanított az oslói egyetemen fizikális-kemikális hidrodinamikát.  Kollégái biztatására megpályázott egy NATO-ösztöndíjat az USÁ-ban. Saját bevallása szerint a California Institute of Technology-t azért választotta, mert a válaszlevél végére egy hazánkfia magyarul ezt írta: „szeretettel várjuk”.

Amerikában először a kontrollelmélettel foglalkozott. Azt kutatta, hogyan lehet az agykutatásba fizikai szempontokat bevezetni. Nem sokkal később, 1969-től kezdve bevonták a Mars-leszállás programba, ekkor a NASA által finanszírozott űrkutatási laboratóriumban (Jet Propulsion Laboratory - JPL)kezdte meg 32 éven át, nyugdíjazásáig tartó kutatómunkáját.  

Bejczy Antal.jpg

1.ábra Bejczy Antal[i]

A robotikával akkor kezdett foglalkozni, amikor 1971-ben föltették a kérdést: milyen robotokkal lehetne a Mars felületét kutatni? A 80-as évek elején kezdeményezte az érzékelésre épített robotintelligencia programot, amelynek keretében a robotba nemcsak a „látás”, hanem a közelség, a nyomaték, a tapintás érzékelését is beépítették – ebből alakult ki később az a sikeres robotkar, amely nyomást és forgatónyomatékot is tudott érzékelni. Ezt az eredményt később sikeresen alkalmazták, amikor a távirányítással működő robotok sikeresen kijavították egy mesterséges hold hibáját.

1997-ben óriási érdeklődés övezte a Bejczy Antal által tervezett, és élete főművének tartott Mars-terepjáró sikeres működését. A Sojourner Marsjáró kutatójármű, amelynek távirányítási technikáját Bejczy fejlesztette ki, 1997. július 4-én landolt a Pathfinder nevű űrszondával. A Sojourner több héten keresztül küldte az adatokat a Földre a vörös bolygó felszínéről. (Cikkünk végén a Sojournerről készült két videó internet elérhetőségét is közöljük.)

Sojourner.jpg

2. ábra: A Pathfinder felvétele a Sojournerről a Marson[ii]

A 86. életévében, 2015-ben elhunyt professzor neve alatt nyolc szabadalmat tartanak nyilván.[iii] Gyakran visszajárt szülőhazájába, ahol számos kitüntetésben részesült. Az Óbudai Egyetemen róla nevezték el a Bejczy Antal iRobottechnikai Központot.

Tószegi Zsuzsanna

Források:

Bejczy Antal – Az űrrobotika atyja. Fizikai Szemle 2001/11. 352. o. http://fizikaiszemle.hu/archivum/fsz0111/bejczy.html

Bejczy Antal. https://hu.wikipedia.org/wiki/Bejczy_Antal

Bejczy Antal (1930–2015). http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20150705_bejczy_antal_1930_2015

Mars rover to Mars holst the planets. https://www.youtube.com/watch?v=zZWOGcdC_PI

Space Exploration Mars Pathfinder and Sojourner Rover. https://www.youtube.com/watch?v=KFQqzD6VCUM