A szellemi tulajdon védelme
 

Szent-Györgyi Albert (1893-1986)

A A A    Nyomtatható verzió

Biokémikus, Nobel-díjas feltaláló.

Budapesten szerzett orvosi oklevelet (1917), a húszas években Groningenben, Cambridge-ben, Rochesterben tanult, illetve dolgozott. 1930-ban Klebelsberg Kunó hívására tért haza és a szegedi egyetemen az orvosi vegytan és szerves kémia professzora lett.

Kutatásai során a mellékveséből hexuronsavat izolált, amely 1932-ben a C-vitaminnal azonosnak bizonyult. Ezt utóbb, javaslatára aszkorbinsavnak nevezték el. Az 1930-as években a Szeged környékén termesztett paprikából állított elő C-vitamint, valamint a citromléből izolált citrint (P-vitamin) Bruckner Győzővel együtt vizsgálta.

Az izomszövetek oxigénfelvételét kutatva felismerte egyes dikarbonsavak katalitikus szerepét a szövetlégzésben, ami alapjául szolgált a citrátkör (Szent-Györgyi–Krebs-ciklus) felfedezéséhez.

1937-ben fiziológiai Nobel-díjat kapott a C-vitamin felfedezéséért, illetve a biológiai égésfolyamatokra vonatkozókutatásaiért. 1947-ben az Egyesült Államokban telepedett le, ahol a Marine Biological Laboratory (Woods Hole) intézetét vezette és folytatta haláláig aktív kutatói munkásságát.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról további információk