A szellemi tulajdon védelme
 

Željko Topić – Honoris causa Jedlik Ányos-díjas, 2012

A A A    Nyomtatható verzió

Honoris causa Jedlik Ányos-díj.

Željko Topić a Horvát Köztársaság Szellemi Tulajdoni Hivatala főigazgatója.

Željko Topić a régiónkban működő hivatalok vezetői között kiemelkedő szerepet tölt be, számos esetben kamatoztatja diplomáciai képességeit kompromisszumos megoldások megtalálása, a delegációk álláspontjainak harmonizálása érdekében. A regionális, európai és világszintű együttműködés elismert szószólója. Elkötelezettségével sokat tett a szellemitulajdon-védelmi együttműködés fejlesztéséért és erősítéséért.

Szakmai teljesítménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, a közelmúltban az Európai Szabadalmi Szervezet Igazgatótanácsában Horvátország képviselőjeként tevékenykedett. Hazája Európai Unióhoz történő csatlakozása érdekében jelentős eredményeket ért el a szellemitulajdon-védelem terén.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének különböző bizottságainak munkájában 15 éve vesz részt. Figyelemre méltóak eredményei, amelyeket a védjegyek nemzetközi lajstromozására létrejött Madridi Unió Közgyűlésének, valamint a felülvizsgált Védjegyjogi Szerződés elfogadására létrejött Diplomáciai Konferencia alelnökeként ért el, valamint a Védjegyjogi Állandó Bizottság elnöki tisztségében.