A szellemi tulajdon védelme
 

Almási Gyula – Jedlik Ányos-díjas, 2011

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos-díj

Almási Gyula őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Ügyek és Adózók Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztályának osztályvezetője

Almási Gyula több mint tíz éve foglalkozik a szellemitulajdon-jogok védelmével.

Szakmai tudása, elkötelezett tettrekészsége, gyakorlatias eredményorientált szemlélete, alapján mind a hatósági oldal, mind a jogtulajdonosok elismerik és nagyra értékelik tevékenységét. Kitartóan és folyamatosan fáradozik a szellemitulajdon-jogok megsértése elleni küzdelem hatékonyabbá tételén és a terület fontosságának elismertetésén, melynek nyomán a termékhamisítás elleni küzdelem kulcsszemélyiségévé vált.

Európai uniós és más nemzetközi projektekben jelentősen hozzájárult a hatóságok közötti együttműködés kiteljesedéséhez. A hatósági jogérvényesítési tevékenységen túl a tudatosságnövelés, a közvélemény tájékoztatása és a szakemberek képzése terén széleskörű elismertséget szerzett.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület országos kampányának, a hamisítás elleni vándorkiállításnak egyik ötletadója, odaadó, kreatív és fáradhatatlan szervezője. A Vám Világszervezet valamint a török állam dicsérő oklevéllel ismerte el a hamisítás területén kidolgozott hatósági eljárási koncepciójáért, elért eredményeiért.

 

Mit talál a legérdekesebbnek munkájában, van-e olyan eset, ami emlékezetes marad az Ön számára?

Szerintem nagyon fontos, hogy tele van kihívásokkal, érdekes, szórakoztató. Szintén lényeges, hogy segíthetek vele az embereknek elkerülni és megelőzni a problémákat.

Az esetek kapcsán elmondhatom, hogy szinte a legtöbb – kis és nagy – ügy emlékezetes, ide tartoznak a nem „akciós” esetek is, amikor egy kiállítás vagy egyéb rendezvény megrendezése jól sikerült.

Mivel ki kell(ene) emelni belőlük, ezért:

Kiemelném azt a felderítést, ahol hosszas keresgélés után egy raktárban 2,1 milliárd Ft értékben találtunk hamistáskákat. Ezt 2 hónappal korábban, egy több mint 500 milliós táskaügy előzte meg (szintén saját munka). Ez a pénz mind a bűnözőket szolgálta volna. Az érték csak becsült, sokkal több lett volna a feketepiacon a haszon ezeken. Ez volt az ex-VPOP legnagyobb hamis termék felderítése.

A másiknak a Múzeumok Éjszakáját emelném ki: itt saját forrásokból (értsd: saját magánpénzből), támogatás nélkül rendeztünk be egész éjszakára egy hamisítványokból álló kiállítást a testületi múzeumban, s több mint 2000 látogatónak hívtuk fel a figyelmét a veszélyekre. Erre azért is büszkék vagyunk, mert a Magyar Nemzeti Galéria 1 milliárdos költségvetésű intézményként aznap este 15.000 látogatót értel.

Az interjút készítette: Sipos Júlia