A szellemi tulajdon védelme
 

BME Masat-1 projekt alkotói közössége – Millenniumi Díjas, 2012

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2007 szeptembere óta folyt az első magyar műhold tervezése, fejlesztése és építése, amely 2012 februárjában állt Föld körüli pályára.

A Masat-1 a BME két villamoskari tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék, valamint a BME Űrkutató Csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak összefogásával, szponzori támogatással született meg.

A Földet 102 perc alatt megkerülő, több mint kétezer alkatrészből megépített műhold pályára állása óta hibátlanul működik, folyamatosan küldi az információkat, melyek jórészt saját állapotáról szolgáltatnak adatokat. A műhold, melynek memóriakapacitása tízszerese a legelső amerikai űrsiklók fedélzeti számítógépe teljesítményének, többek között méri a hőmérsékletet és a gyorsulást, valamint fedélzetén hordoz egy félaktív mágneses stabilizáló rendszert is, aminek segítségével a Földről távirányítással lehet a szatelitet forgatni.

A Masat-1 projekt révén a fejlesztői csapat olyan tapasztalatra és tudásra tett szert, amelyre a bontakozó hazai űripar igényeit kielégíteni képes, magas színvonalú oktatás és mérnökképzés alapozható. Ezen túlmenően a projekt olyan fejlesztői tapasztalatot és referenciát jelent Magyarország számára az űreszközök tervezése, építése és üzemeltetése területén, amely demonstrálja a hazai felkészültségét és érettséget a teljes jogú ESA tagságra. A projekt egy olyan technológiai vonalat kíván megalapozni, amely lehetőséget biztosít a többi hazai szakmai műhely  tudományos kísérleteinek befogadására, illetve a  világűrben történő üzemeltetésére is.

A program olyan innovációs teljesítményt testesít meg, amely új, originális eredmények elérésére jogosít.