A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Beke Béla Ferenc - Jedlik Ányos-díjas, 2013

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Beke Béla Ferenc okleveles agrármérnök, növénynemesítő, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos munkatársa.

A Gabonakutató kalászos nemesítési csoportjának kutatójaként a nemesítést szolgáló kutatásokon túl témavezetőként végzi a durumbúza nemesítést a jó télállóságú és kiváló minőségű fajták előállítása érdekében. Mivel Magyarországon a durumbúza termesztés a '70-es éveket megelőzően csak nagyon szórványosan fordult elő, ezért a nemesítési célkitűzések megvalósítása mellett meg kellett teremtenie a termesztés adminisztratív, közgazdasági, ipari, kereskedelmi feltételeit is.

Közel négy évtizedes kutatásainak és nemesítési eredményeinek meghatározó szerepe volt abban, hogy e faj termesztése meghonosodott Magyarországon és vetésterülete a piaci igényeknek megfelelően stabilizálódott. Az általa létrehozott fajták ma is piacvezetők hazánkban. Vezető nemesítőként, illetve társnemesítőként a Gabonakutató 29 növényfajta-szabadalommal és 18 növényfajta-oltalommal védett kalászos fajtájának, döntően búzafajtáknak a létrehozása fűződik a nevéhez.