A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Hebling János - Jedlik Ányos-díjas, 2016

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Hebling János, fizikus, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Hebling János okleveles fizikus diplomáját csakúgy, mint egyetemi doktori fokozatát a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerezte 1978-ban, illetve 1981-ben. A fizikai tudomány kandidátusa 1992-ben, az MTA Doktora 2003-ban lett.

Kutatási tevékenységének területei a rövid fényimpulzusok előállítása nitrogén lézerrel és excimer lézerrel gerjesztett festéklézerekkel, valamint az excimer lézer fejlesztése volt (1978-1987). Később érdeklődése az ultrarövid fényimpulzusok előállítása modus-szinkronizált festéklézerrel, illetve ezeknek az impulzusoknak az erősítése és alkalmazása, haladóhullámú erősítők vizsgálata felé fordult (1988). Tevékenysége kiegészült az ultrarövid fényimpulzusok előállítása Ti:zafír lézerrel és optikai parametrikus oszcillátorra, ezeknek az impulzusoknak az alkalmazása szilárdtest fizikai és biofizikai kutatásokban, az optikai parametrikus oszcillátorok elméleti tanulmányozása, alapvető optikai összefüggések vizsgálatának témakörével (1993), illetve az ultrarövid THz-es impulzusok előállítása témakörével (1998).

Számos alkalommal nyílt lehetősége külföldi tanulmányutakon való részvételre, többek között összesen hat évet töltött a stuttgarti Max-Planck Szilárdtest Kutató Intézetben, két évet a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatólaboratóriumában (Cambridge, USA), és rövidebb időt a müncheni Ludwig-Maximilians Universität-ben is.

Tagja az Eötvös Loránd Fizikai Társulatnak, a PTE TTK Kari Tanácsának, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Lézerfizikai Munkabizottságának elnöke, az MTA közgyűlési képviselője, valamint tagja az Akadémia Lézerfizikai és Spektroszkópiai Bizottságának, az Atom- és Molekulafizikai Bizottságnak is.

Az Alkotó Ifjúság Díj (1987), a Fizikai Szemle Nívódíja (1988), a Selényi Pál-díj (1992) mellett 2000-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat nyert el. 3 magyar és 1 USA szabadalommal rendelkezik.