A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Marton L. Csaba - Jedlik Ányos-díjas, 2016

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Marton L. Csaba, agrármérnök,az Akadémia Mezőgazdasági Intézetének osztályvezetője.

Marton L. Csaba 1978-ban végzett a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán okleveles agrármérnökként. Egyetemi évei során három alkalommal nyerte el a Népköztársasági Ösztöndíjat. 1978-ban kezdte szakmai pályáját Martonvásáron, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetében tudományos segédmunkatársként, majd a kukoricanemesítési osztály vezetője, illetve az intézet tudományos igazgatóhelyettese lett.

Mezőgazdasági genetikus szakmérnöki oklevelét a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte 1981-ben, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa 1992-ben lett, az Akadémia doktora címet 2003-ban nyerte el.

Főbb kutatási témakörei: a kukorica biotikus és abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenálóképeségének és az alkalmazkodó-képességnek javítása. Tudományos és szakmai publikációinak száma több mint 285. Kutatási eredményeit 67 tudományos ismeretterjesztő cikkben és 38 konferencia összefoglalóban is publikálta.

Marton L. Csaba az elmúlt évtizedekben több mint 25 kutatási pályázat kidolgozásában vett részt, 12 esetben témavezetőként. Jelenleg 16 külföldi intézettel és céggel folytatott kutatási együttműködés résztvevője.

A hazai és nemzetközi tudományos közélet aktív résztvevője, 2000-ben habilitált egyetemi tanárként a Debreceni Egyetemen, 2004-től tagja a Szent István Egyetem doktori és habilitációs tanácsának, számos hazai, illetve nemzetközi szakmai szervezet tagja vagy vezető tisztségviselője, három hazai egyetem címzetes egyetemi tanára.

Főtitkára, 2007-2011 között elnöke volt a Magyar Növénynemesítők Egyesületének. 1988 óta tagja az EUCARPIA-nak, ahol 2004 óta Magyarország nemzeti képviselője.

2007-ben Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott.

Nemesítő tevékenységének eredménye és szabadalmai: 120 Magyarországon, 47 külföldön minősített fajta – részben társnemesítőként, 62 szabadalmat kapott találmányban illetve 48 szolgálati találmányban szerepel feltalálóként.