A szellemi tulajdon védelme
 

Dr. Takáts Zoltán - Jedlik Ányos-díjas, 2017

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Dr. Takáts Zoltán,  kutatóvegyész, az Imperial College, London professzora.

Takáts Zoltán magyar kutatóvegyész, az intelligens sebészkés feltalálója. A budapesti Semmelweis Egyetem korábbi kutatója, jelenleg az Imperial College  munkatársa. Az iKnife kísérleti változatát mintegy 200 ezer fontból (68 millió forintból) hozta létre a magyar tudós vállalkozása az óbudai székhelyű MediMass Ltd. és az Imperial College-beli kollégáival, valamint a magyar kormány segítségével.

A szélesebb piaci lehetőségek elérése érdekében a massachusetts-i Waters Corporation megvásárolta a MediMass Kft. fejlesztése alatt álló "Intelligens Késének" REIMS nevezetű, lényegi innovatív technológiáját. Az üzletág értékesítése magában foglalja a MediMass összes innovációját, többek között a szabadalmakat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő humánerőforrást.

Az onkokés vagy intelligens sebészkés olyan sebészi eszköz, amely az operáció  közben azon nyomban információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességeiről és arról, hogy tartalmaz-e tumorsejteket. A műtét közben folyamatosan érkező információ az érintett szövet rákos vagy egészséges voltáról az operációt végző orvos  számára jelentősen felgyorsítja a biológiai  szövetanalízist, és segítséget nyújt a műtét során abban, hogy lehetőség nyíljon minden rákos sejt maradéktalan eltávolítására. Az intelligens kést nem kizárólag a rosszindulatú daganatos betegségekkel kapcsolatos műtéteknél lehet majd felhasználni. Az iKnife ugyanis a vérrel  nem megfelelően ellátott szöveteket is felismeri, valamint a szövetben fellelhető baktériumfajokat  is azonosítja.