A szellemi tulajdon védelme
 

EGIS Gyógyszergyár – Innovációs Nagydíj, 2013

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar Innovációs Nagydíj

A XXII. Magyar Innovációs Nagydíj SZTNH Különdíjában részesült az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. az Egiramlon kemény kapszula termékért.

Az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. által kidolgozott, a hipertónia kezelésébenúj innovatív terápiás lehetőséget biztosító ramiprilt és amlodipint terápiásan hatékony dózisokban tartalmazó Egiramlon egy olyan fix kombinációs készítmény, amely kényelmes beviteli módot biztosít a betegek számára, így a terápiás együttműködést jelentősen javítja. A készítmény a hatékony vérnyomáskontroll által jelentősen csökkenti a kezeletlen magas vérnyomás által előidézett olyan halálozási okokat, mint a stroke vagy a myocardialis infarktus. Az Egiramlon hatásosságát egy nagy betegpopuláción elvégzett, átfogó vizsgálatsorozat igazolta, amely a gyakorlatban rizikófaktorokkal terhelt hipertóniás betegek bevonásával zajlott. Az eredményeket összehasonlították a két gyógyszert külön készítményként szedő betegek adataival, ami egyértelműen igazolta a kombinációs készítmény jobb tolerálhatóságát, valamint a szövődmények kockázatának csökkenését. Mindezeknek fontos kihatása van az egészségügyre, hiszen a megfelelően kezelt hipertónia jelentősen csökkenti a magas vérnyomás szövődményeinek kezelése kapcsán felmerülő magas egészségügyi kiadásokat, illetve a mortalitást.

A készítmény előállítása során a megszokott gyógyszeripari segédanyagok helyett a szuperdezintegráns tulajdonságú crospovidont alkalmazzák, ami a ramipril mindkét bomlástermékének keletkezését jelentős mértékben visszaszorítja, így ezen bomlástermékek mennyisége jóval a gyógyszerkönyvi előírások által megszabott határértékek alá szorítható. Mindezek által egy stabil, nagy tisztaságú és hosszú lejárati idejű gyógyszerkészítmény előállítása valósult meg.

Az Egiramlon 2012 óta van hazai forgalomban és öt dóziskombinációban érhető el a betegek számára, ami kiváló lehetőséget biztosít az enyhétől a középsúlyos hipertónia hatékony kezelésére mindazok számára, akik a két hatóanyagot jól tolerálják, és megfelelően reagálnak rá, ám eddig két külön készítményben szedték.

A gyógyszerkészítményre az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. PCT bejelentést is tett, valamint számos szakcikket publikáltak a készítménnyel kapcsolatos vizsgálatok eredményeiről rangos szakfolyóiratokban. A készítmény hasznossága a cég gazdasági eredményeiben is megmutatkozik: a 2012/2013-as üzleti évben a cég 1,566 milliárd forintos árbevételt realizált az Egiramlon piaci jelenlétéből, amelynek több, mint 80%-a exportból származik.

 

Az EGIS K+F tevékenysége, innováció-politikája és annak gazdasági-társadalmi hasznossága

A 2013. évben alapításának 100. évfordulóját ünneplő EGIS Gyógyszergyár azon vezető közép-kelet-európai gyógyszergyárak egyike, mely regionális szinten is kiemelkedően innovatív vállalatnak számít: a régiós versenytársak közül az egyik legnagyobb összeget fordította kutatás-fejlesztésre a 2012/2013-as üzleti évben,135 milliárdos konszolidált árbevételének 9,3%-át, 12,6 milliárd forintot költött erre a célra.

A vállalat a tradicionális magyar gyógyszergyárak közül egyedülálló módon, alapítása óta csak Magyarországon folytatja teljes értékteremtő tevékenységét, hazai kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba visszaforgatva szinte teljes nyereségét: a legutóbbi öt üzleti évben 70 milliárd forintot meghaladó összeget fordított beruházásokra és közel 60 milliárd forintot K+F-re. Az EGIS működése elsősorban Közép-Európára és a FÁK országokra összpontosul, árbevételének közel 80 százaléka a világ több mint hatvan országába irányuló exportból származik. A száz évvel ezelőtti hatvanfős vállalkozásból mára több mint négyezer embert foglalkoztató nemzetközi vállalatcsoporttá bővült a gyógyszergyár.

A vállalat innovációs tevékenységét hét innovációs díjjal, köztük egy Innovációs Nagydíjjal ismerték el. Ez utóbbit a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett Egitromb 75 mg filmtabletta elismeréseként kapta a vállalat 2011-ben.

A cég K+F tevékenysége generikus gyógyszerek fejlesztésére, valamint originális gyógyszermolekula-jelöltekkel végzett vizsgálatokra irányul. A gyógyszerfejlesztés fókuszában a szív- és érrendszeri megbetegedések, a központi idegrendszer, a légzőszervek, valamint az emésztőrendszer betegségei állnak. A vállalat innovációs tevékenységét fémjelzi, hogy folyamatosan nyit új területek felé: 2013-ban az EGIS vezette be Európa első biohasonló monoklonális antitest készítményét. E fejlesztés stratégiai célja, hogy áttörést hozzon az onkológiai és autoimmun megbetegedések kezelésében, a túlélés új esélyét, illetve jobb életminőséget nyújtson betegek százezreinek világszerte. A 2012/13-as évben 128-féle hatóanyagból 144 termékcsalád gyógyszereit forgalmazta, termékportfóliója összesen 560 termékből áll.

A vállalat termékei három magyarországi telephelyen készülnek, a gyáregységek a budapesti Keresztúri úton és Bökényföldi úton, illetve Körmenden találhatók. Mindhárom gyáregységben a legmodernebb infrastruktúrával felszerelt önálló K+F központokat létesített, ahol olyan magas hozzáadott értékű – például kombinációs – gyógyszerkészítményeket fejleszt, amelyek korszerű, költséghatékony terápiát tesznek lehetővé a betegek számára. A hazai telephelyein kívül, további 18 országban saját kereskedelmi irodával, leányvállalattal van jelen a vállalat. Az EGIS az első külföldi zöldmezős termelőüzemét a többségi tulajdonos Servier-vel közösen építette fel, a Moszkva melletti Szofinóban.

A vállalat nemzetgazdasági hozzájárulása a beruházásokkal, adókkal és nettó bérekkel együtt évente mintegy 60 milliárd forint. Az EGIS nemzetgazdasági súlyára és a hazai kutatás-fejlesztés és innováció területén betöltött kiemelkedő szerepére tekintettel, 2013-ban a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a vállalattal. Magyarország versenyképességi célkitűzéseivel összhangban létesült az EGIS tavaly átadott Hatóanyagtechnológiai Kutatás-Fejlesztési Központja, mellyel képessé válik a legkorszerűbb, már kis dózisban is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagok fejlesztésére is. Ezen hatóanyagok főként az onkológia terén kínálnak korszerű terápiás lehetőségeket. A 4,6 milliárd Ft-os projekt 10 új kutatói munkahelyet létesített.

Referenciák

A 2012/13-as üzleti év végén az EGIS-nek 3027 törzskönyve volt: 2673 külföldön és 354 Magyarországon. A 2012/13-as üzleti évben is kiemelkedően sok termékkel bővült portfóliója: 8 új terméket hozott forgalomba.

2012. október 1. és 2013. szeptember 30. között az EGIS Magyarországon és külföldön összesítve 37 szabadalmi bejelentést tett és 14 szabadalmat szerzett.