A szellemi tulajdon védelme
 

Farkas József - Jedlik Ányos-díjas, 2017

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos díj

Farkas József, gépészmérnök, menedzser gazdasági mérnök, a Sanatmetal Kft. tulajdonos igazgatója.

Farkas József több mint negyed százada, 1991-től a traumatológiai és ortopédiai fejlesztések aktív résztvevője, mikor a Sanatmetal Kft. elődjének lett az ügyvezető igazgatója. Az amerikai­–brit–magyar tulajdonú DePuy–Sanatmetal Kft. vegyes vállalat idején a cég vezérigazgatója, 1999-től a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója. A krízis-menedzsment, szervezetfejlesztés, valamint a kontrolling rendszer szakértője. Aktívan részt vesz a kutatási, fejlesztési tevékenységekben. A képerősítő nélküli disztális velőűrszegezés innovatőre, a FLEX-TLT gerincrendszer, valamint számos implantátum és egyéb segédeszközök szabadalmának tulajdonosa. A Magyar Innovációs Szövetség elnökségének tagja, 2007-ben Gábor Dénes-díjjal tüntették ki.

A mérnöki tudományok és a biológiai ismeretek szintézisén alapuló traumatológiai és ortopédiai implantátumok fejlesztésében és gyártásában, a műtéti eljárások megújításában kimagasló alkotó tevékenység fűződik nevéhez, vállalkozása világszerte elismert, a hazai egészségügyi műszergyártás nemzetközi tekintélyének növekedésében kiemelkedő a szerepe. Iparjogvédelmi portfóliója: 28 szabadalmi bejelentésből 15 megadott magyar szabadalom; 1 USA szabadalom.

Farkas József az Észak-magyarországi Innovációs Tanács alelnöke, választmányi tagja, a Heves megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara alelnöke. Termék Nagydíj, Észak-Magyarország Legdinamikusabban Fejlődő Vállalkozása Díj, Üzlet és Siker Minősített Vállalkozása Díj birtokosa.