A szellemi tulajdon védelme
 

Kacskovics Imre – Akadémiai–Szabadalmi Nívódíjas, 2012

A A A    Nyomtatható verzió

Akadémiai–Szabadalmi Nívódíj

Kacskovics Imre egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem immunológiai tanszék kutatója.

Kacskovics Imre és kutatótársai az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban transzgénikus állatok alkalmazásával végzett kísérletek alapján új eljárást dolgoztak ki az ellenanyag-termelés hatékonyságának fokozására.

A találmány lényege, a neonatális receptort nagyobb mértékben kifejező transzgénikus egerek és nyulak fokozott immunválasz-képessége új lehetőséget kínál a terápiás, diagnosztikai és kutatási ellenanyagok előállítása terén. Ennek kiaknázására szabadalmi bejelentést tettek és az új technológiát hasznosító vállalatot hoztak létre.

Transzgénikus egereiket a világ vezető gyógyszergyártói tesztelik annak érdekében, hogy integrálják a technológiát a terápiás ellenanyag-termelési rendszerükbe. Kutatási együttműködésben monoklonális és poliklonális ellenanyagokat fejlesztenek olyan antigének ellen, amelyekkel szemben a korábbi próbálkozások sikertelenek voltak.

A találmány jelentőségét kiemeli, hogy a célzott terápiás eszközök leggyakrabban antitest-alapú készítmények, melyek fegyvertára és piaca világszerte rohamosan fejlődik és növekszik. A célzott terápiás fejlesztések során új célpontok ellen is lehetőség nyílik antitest kifejlesztésére költséghatékony módon.

Beszélgetés Kacskovics Imrével, az ELTE Immunológiai Tanszékének kutatójával.