A szellemi tulajdon védelme
 

Kecskeméthy Géza - Jedlik Ányos-díjas, 2011

A A A    Nyomtatható verzió

Jedlik Ányos-díj

Kecskeméthy Géza okleveles gépészmérnök, a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezető igazgatója

Gépészmérnöki diplomáját 1955-ben védte meg a Budapesti Műszaki Egyetem vegyipari gépész szakán.

Pályafutását a Faipari Kutató Intézetben kezdte, majd a Műanyagipari Kutatóintézet gépészeti-technológiai osztályának megszervezésével bízták meg meg. A vezetésével 1991-ig működő kutató-fejlesztő közösség úttörő munkát végzett az üvegszállal erősített nagyszilárdságú műanyag kompozitok alkalmazásának hazai bevezetésében. Kecskeméthy Géza tervezte, és vezetésével hozták létre – Európában másodikként – az üvegszálas műanyag hullámlemezt gyártó gépet.

A világ akkori legnagyobb műanyag gabonasilóját építette meg Magyarországon, amely 100 vagon gabona befogadására volt alkalmas. Exportképes műgyanta-adagoló gépeket fejlesztett, és megvalósította a műanyag hajótestek hazai gyártását.

Kompozitor elnevezésű vállalatát 1991-ben alapította. Létrehozta a FuranFlex márkanéven ismert, hő- és korrózióálló, lágy, hőre keményedő kompozitcsövet kémények bontás nélküli bélelésére. A vállalkozás nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedüliként foglalkozik ezzel a technológiával.

Kecskeméthy Géza sikeres, több évtizedes alkotómunkáját számos szabadalom kísérte. 53 találmány fűződik a nevéhez egyedüli vagy társfeltalálóként.