A szellemi tulajdon védelme
 

Ludwig Múzeum - Millenniumi Díjas, 2012

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Magyarország első olyan múzeuma, amely kizárólag kortárs művészetet gyűjt. Jelentős nemzetközi és magyar képzőművészeti gyűjteményét Peter és Irene Ludwig adománya alapozta meg 1989-ben. A műgyűjtő házaspár hetven nagy értékű műtárgyat ajándékozott Magyarországnak, illetve 95 művet helyezett hazai letétbe. Az 1996-ban Kortárs Művészeti Múzeummá bővített intézmény 2005-ben költözött a Budavári Palotából a Művészetek Palotájába, ahol a gyűjtemény egy részét bemutató állandó kiállítás és a számos időszaki tárlat mellett különleges kiadványokkal, változatos társművészeti és művészetpedagógiai programokkal is igyekszik növelni az itt kiállított művek és alkotóik ismertségét.

Gyűjtőköre a magyar és az egyetemes művészet az 1960-as évektől született alkotásait öleli fel. Fő feladata a gyűjtőkörébe tartozó alkotások, tárgyi emlékek és dokumentumok, források felkutatása, gyűjtése, őrzése, szakszerű nyilvántartása, kezelése, állaguk megóvása és védelme, továbbá ezeknek a tárgyaknak tudományos feldolgozása és rendszerezése, a tudományos eredmények közzététele. Kiemelt feladata a magyar és nemzetközi kortárs művészet törekvéseinek párhuzamos, a kölcsönhatásokra figyelő bemutatása.  Módszertani központként részt vesz a kurátorképzésben és –továbbképzésben, valamint a kortárs művészeti múzeumpedagógiai fejlesztések koordinációjában.

A Múzeum (népszerű nevén Lumú) földrajzi helyzete, mérete, gyűjteményének anyaga és gyűjtési tradíciója okán a kortárs nemzetközi művészeti élet meghatározó, közép-európai regionális központjának szerepét kívánja betölteni. A muzeológiai szempontok mellett az intézmény kiállításaival nagymértékben hozzájárul a közép-európai kollektív emlékezet formálásához.