A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár – Millenniumi Díjas, 2014

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

Magyarország legnagyobb történeti fényképgyűjteménye több mint száz esztendős múltra tekint vissza, milliónyi fényképet őriz: a magyar föld városairól, tájairól, a magyar történelem fontos személyiségeiről és pillanatairól készült képek valódi kincsestára. A gyűjteményben technikai különlegességek, így dagerrotípiák és fotókerámiák is találhatók. Legkorábban nyilvántartásba vett darabja 1874-ben került a gyűjteménybe.

A gyűjtemény két fontos elődjének a Magyar Nemzeti Múzeum 1884-ben létrehozott Történelmi Képcsarnoka, majd az 1957-ben megalakult Legújabbkori Történeti Múzeum tekinthető. A fényképtár a teljesség igényével gyűjti, rendszerezi, dolgozza fel és restaurálja a magyar történelemre vonatkozó felvételeket, de fotótörténeti és fotótechnika-történeti fényképanyaga is jelentős, fontos forrás a kutatók számára.

A Történeti Fényképtár 1995-től a Magyar Nemzeti Múzeum önálló főosztálya. Főbb tematikus gyűjteményei:  portré- és csoportképgyűjtemény; városképgyűjtemény; Magyarország nemzetközi kapcsolatai.

A Fényképtár őrzi a magyar állam által 2009-ben megvásárolt, csaknem ezer darabból álló Robert Capa mesterkópia-sorozatot, mely a világon meglévő három ilyen sorozat egyike. A tavalyi Capa-centenáriumra ebből a gyűjteményből válogatták a Nemzeti Múzeumban rendezett nagysikerű, A játékos című kiállítás és számos itthoni és külföldi bemutató anyagát.