A szellemi tulajdon védelme
 

MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete – Millenniumi Díjas, 2011

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

Az intézetet 1952-ben alapították azzal a céllal, hogy egy átfogó tudományterület, az orvosbiológia terén folytasson magas színvonalú kutatómunkát. Ma az egyetlen, kizárólag orvostudományi kutatást folytató intézmény Magyarországon. Az utóbbi 15 évben Magyarország idegtudományi központjává fejlődött, és napjainkban a világ legjelentősebb ilyen kutatóintézetei között tartják számon. Ezt az is jelzi, hogy 2000-ben az Európai Bizottság független szakértőinek döntése alapján elnyerte a "Center of Excellence" címet.

A KOKI tevékenységének középpontjában az idegtudományi alapkutatások állnak, így az idegingerület-átvitel, a tanulás és emlékezés, a viselkedés, az öregedéssel összefüggő, illetve az epilepsziás agyi károsodások, valamint a hormonkiválasztás központi és környéki idegrendszeri szabályozásának kutatása. A kutatócsoportok multidiszciplináris megközelítési módot alkalmaznak, a hagyományos, megalapozott és bevált módszereket ötvözik a legújabb eljárásokkal.

Az intézet kutatóinak átlagéletkora 38 év. A vezető kutatók – közöttük négy akadémikus – többsége a Magyarországon másfél évszázados hagyománnyal rendelkező idegtudomány legrangosabb iskoláiból került ki, együtt dolgoztak Szentágothai Jánossal, illetve Issekutz Bélával.

Az gyógyszeripari szférával meglévő sokrétű kapcsolat lehetővé teszi a fejlesztő fázisba átvihető alapkutatási eredményeik közvetlen felhasználását.

Az intézet évente közel száz – tudományos szakértők által bírált és jóváhagyott – publikációval képviselteti magát a vezető nemzetközi folyóiratokban. A KOKI vezető kutatói között van a világ legidézettebb kutatói között számon tartott ("highly cited") kutató, Freund Tamás, illetve "citation classic"-ot, azaz kiemelkedően magas idézettségű dolgozatot publikáló tudós, Vizi E. Szilveszter. Számos fiatal kutató publikált már első szerzőként a vezető tudományos folyóiratokban. Tevékenységük számos szabadalmi bejelentésben is testet öltött.