A szellemi tulajdon védelme
 

Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Bio-Nanorendszerek Kutatólaboratórium – Millenniumi Díjas, 2014

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

A Bio-Nanorendszerek Kutatólaboratórium tevékenységében alapvető szerepet játszik a fehérjékből felépülő önszerveződő szupramolekuláris rendszerek szerveződési és működési elveinek kutatása, a felismert törvényszerűségek bio- és nanotechnológiai alkalmazása. Más műhelyekkel közösen új szenzorelveken alapuló diagnosztikai eljárások kifejlesztésén dolgoznak a környezet és élelmiszerbiztonság, valamint az egészség megőrzése érdekében.

A kutatások egyik kiemelt célja olyan mesterséges receptorok előállítása, amelyek egyrészt számos alkalmazásban helyettesíthetik a manapság általánosan használt monoklonális ellenanyagokat – azokat az immunfehérjéket, melyek egyazon immunsejttelepben termelődnek –, másrészt polimerizációs képességüknél fogva különféle szupramolekuláris szerkezetek építését teszik lehetővé. Jelentős eredményeik születtek a flagellin fehérjéből felépülő molekuláris, önszerveződő gépezetek, a baktériumok mozgásszerveinek kialakulására és működésére vonatkozóan. Tulajdonságaik megértése technológiai szempontból is fontos feladat, hiszen segítségünkre lehet saját molekuláris gépezeteink kifejlesztésében.

Az alapkutatási eredmények gyakorlati alkalmazására eljárást dolgoztak ki felületi kötőrétegek létrehozására a flagelláris filamentumokból. Mesterséges flagellin alapú nehézfémkötő receptorokat állítottak elő, amelyek bioszenzorok érzékelőelemeiként alkalmasak az ivóvizek nehézfémekkel való szennyezettségének kimutatására. A sikeres kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeit a közelmúltban elfogadott két hazai szabadalom is tükrözi.