A szellemi tulajdon védelme
 

Polinvent Kft – Millenniumi Díjas, 2012

A A A    Nyomtatható verzió

Millenniumi Díj

A Polinvent Kft. 1990-ben alakult elsődlegesen műgyanta komponensek gyártására és fejlesztésére szakosodva. Az eredetileg három személyes spin-of mikrovállalkozásban mára 18 állandó alkalmazott és számos szerződéses szakértő dolgozik, kiterjedt K+F és innovációs kapcsolatrendszerrel rendelkezik. A vállalat ISO minősített és tagja a Poliuretán Fejlesztők Európai Szövetségének, a PDA Europe-nak. A Polinvent Kft. által jelenleg gyártott komponensekből előállított gyanták mennyisége 500-600 tonna/év.  A cég  nettó árbevétele 600 millió Ft nagyságrendű, melynek 95%-a exportból származik (Németország, USA, Egyesült Királyság, Dánia, Svájc, stb.). A vállalat számos hazai és Európai Uniós finanszírozású pályázat sikeres nyertese.

Dr. Nagy Gábor kutató-feltaláló és a Polinvent Kft. neve együttesen 10 szabadalomcsaládban, összesen 34 külföldi és hazai közzétett bejelentésben szerepel. Különösen jelentős az a szabadalmuk, amely megnövelt mechanikai és törésmechanika tulajdonságokkal rendelkező vinilészter, poliizocianát, vízüveg rendszer alapú hibridgyantákat ír le. A kifejlesztett termékek, illetve a folyamatban lévő fejlesztések nagy része is erre épül.

Legsikeresebb, többször továbbfejlesztett termékük a 3P gyantacsalád. Ezeket elsődlegesen üzemi és kommunális szennyvízcsatornák, utólagos szigetelésére, megerősítésére használják. A termékcsalád fő sajátsága, hogy mivel nem tartalmaz oldószert és a csatornákra jellemző hőmérséklet-tartományban csak víz párolog el belőle, mind a munkát végzők egészsége, mind a környezet szempontjából egyedülállóan előnyös.

Ez a termékcsalád erősítőanyagokkal (üvegszövet, szén száll) kombinálva rendkívül széles lehetőségeket kínál. Beton kármentők vegyszerálló burkolataként, kiemelt vegyszerállóságú csövek alapanyagaként is bizonyítottak már. Sikeres prototípusként létező földrengésálló épületszerkezeti elem az úgynevezett „szeizmikus csukló”. Ezzel a vasbeton gerendák találkozási pontjaira beépíthető, nagy teherbírású, mégis rugalmas elemmel a jövőben nagyságrendekkel növelhető az épületek földrengésállósága.

A kiemelkedően sikeres, kutatásintenzív, szabadalombázisú termék- és technológiafejlesztés mintapéldája a Polinvent Kft.