A szellemi tulajdon védelme
 

Sántha Hunor – Harsányi Gábor – Akadémiai–Szabadalmi Nívódíjasok, 2012 — megosztott díj

A A A    Nyomtatható verzió

Akadémiai–Szabadalmi Nívódíj

Sántha Hunor orvos, orvosbiológiai mérnök, villamosmérnöki PhD, egyetemi docens és Harsányi Gábor villamosmérnök DSc, tanszékvezető egyetemi tanár; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem elektronikai technológia tanszék kutatói – megosztva.

A díjazott kutatók a Műegyetemen végzett iskolateremtő multidiszciplináris munkásságuk eredményeként mindeddig tizenhárom – orvosbiológiai-mérnöki témájú - szolgálati szabadalomban testet öltött találmányukkal kiemelkedő iparjogvédelmi portfoliót hoztak létre fő kutatási területeiken, az elektronikai technológiák kiaknázásával bioérzékelő alapú, illetve mikrofluidikai eszközök készítésében.

A bioszenzorok készítése és multi-bioszenzorok megvalósítása, a non-invazív orvosi diagnosztikai eszközök és módszerek fejlesztése terén elért kiemelkedő eredmények a Harsányi Gábor által az orvosbiológiai felhasználású érzékelők kutatására-fejlesztésére és oktatására a ’90-es években indított új interdiszciplináris program gyümölcse. A ma Érzékelők és Mikrofluidika Laboratórium néven ismert tudományos műhelyt – melynek vezetését Sántha Hunor 2004-ben vette át – 2011-ben a BME doktori tanácsa a Műegyetem 3 legkiválóbb laborja közé sorolta. 

A kutatásokhoz elnyert pályázati források lehetővé tették, hogy a labor ma már világszínvonalon, több tekintetben is unikális berendezésparkkal működjön, hozzájárulva ahhoz, hogy a hagyományosan erős orvosi-elektronikai iparághoz képest több szakmát átfogó orvosbiológiai-mérnöki ipar formálódhasson, erősödhessen hazánkban.