A szellemi tulajdon védelme
 

A rossz minőségű kerékpárutaknak vethet véget egy miskolci cég innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

„Rubway Multisport” fantázianévre hallgat a miskolci Kriba Hungary Kft. kerékpárút-technológiai fejlesztése.

Innovációjuk lényege az újrahasznosított gumiőrleményt tartalmazó, kopóréteggel ellátott, helyi fejlesztésű anyagban rejlik, melyet a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karával közösen kísérleteztek ki.

Az új technológiájú, gumiőrleményt is tartalmazó burkolat számos előnnyel rendelkezik: rugalmas, megfelelő a tapadása, nem kátyúsodik, nem repedezik, és nem púposodik fel.  A teljes útpályaszerkezet vízáteresztő, rugalmasságának köszönhetően jobban ellenáll a mozgásnak. Ellenálló a faggyal, az erős napsugárzással és a hőtágulással szemben is. Karbantartására csak ritkán van szükség, amennyiben mégis igény jelentkezik rá, az alacsony költséggel elvégezhető.

A cég által kifejlesztett speciális anyag végleges állapotában úgy teríthető, mint az aszfalt, de mivel azzal ellentétben ez az anyag rugalmas, így használata a kerékpárosok mellett a kocogók, gyalogosok, görkorcsolyázók, lovasok, illetve babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára is ajánlható. A kerékpárutak mellett gyalogutak, járdák, sétányok, játszóterek, sportpályák, lovas ösvényes burkolására vagy erdei utak akadálymentesítésére, illetve a kert- és tájépítésben is alkalmazható.

Az innovatív burkolat hozzájárul a fenntartható fejlődéshez is: 1 kilométernyi kopórétegben több mint 2000 darab, átlagos méretű személyautó-abroncs gumitartalmának környezetbarát újrahasznosítására kerül sor.

Mindezeken túlmenően – nyugat-európai mintára – a használaton kívüli vasúti pályákat is újra alkalmassá tehetik kerékpárút formájában a közösségi közlekedésre. A Kriba Hungary Kft. olyan kerékpárút-megoldást dolgozott ki, amely szerint a használaton kívüli síneket beburkolják. A cég ehhez már európai uniós pályázati forrást is nyert.

 

Források:
Miskolci cég környezetbarát innovációt mutatott be a kerékpárút építésben – magyarepitok.hu – 2017. július 10.
Forradalmasították a kerékpárút-építést Miskolcon – alternativenergia.hu – 2017. június 28.
Vége a kátyús kerékpárutaknak? – hirado.hu – 2017. június 30.

 

Kép forrása: http://kriba.hu/rubway/