A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar diáklány szerzett aranyérmet egy tudományos világversenyen

A A A    Nyomtatható verzió

Az idén 32. alkalommal, 2017. augusztus 14-e és 19-e között rendezték meg a Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyt (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest). 20 országból közel 100 fiatal vett részt a versenyen, köztük a magyar Szegedi Melinda, aki a Magyar Innovációs Szövetség 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyének második díjjal elismert pályázója volt.

A Kelet-Kínában, Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangzhou-ban rendezett világversenyen a magas színvonalú projektek közül Szegedi Melinda „E-fásli: Peltier-elven alapuló termoelektromos hűtőrendszer” című pályamunkájával, érdemelte ki az aranyérmet.

Szegedi Melinda pályamunkájáról az alábbiak olvashatók az innovacio.hu oldalán a díjnyertes pályázatok alatt: „A pályázó olyan eszköz létrehozását tűzte ki célul, amely flexibilis, mozgó aktív alkatrészt nem tartalmaz és 15-45oC intervallumban kis hőmérséklet-különbségeket képes létrehozni a bőrön. A kifejlesztett eszköz, az e-fásli alkalmas hűtésre és fűtésre egyaránt. A működési hőmérséklete könnyen szabályozható. Különböző testtájakra (végtagok, törzs, fej) is felhelyezhető. A lehetséges technikai megoldások közül a Peltier hatáson alapuló termo-elektromos hűtő használatával készült, a "lelkét" alkotó TEC-ben (thermoelectric cooler) kétféle fém szoros kontaktusban van egymással. Egyszerű, nem tartalmaz mechanikus alkatrészt (mint a klasszikus pumpás megoldások), és hűtőfolyadék hiányában környezetbarát is.”

A magyar diáklány a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre.

 

Forrás:

Magyar aranyérem egy nemzetközi innovációs versenyen – hirado.hu – 2017. augusztus 22.

Kép forrása: http://sic.newgen.org.hk/load.php?link_id=148075