A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb magyar matematikus sikere

A A A    Nyomtatható verzió

Az információelmélet nemzetközi tudományos társasága Marton Katalinnak ítélte oda a 2012. évi Claude E. Shannon-díjat.

Az információelmélet nemzetközi tudományos társasága, az IEEE Information Theory Society Marton Katalinnak, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadójának ítélte oda – többfelhasználós információelmélet terén elért eredményeiért – a tudományág egyik legmagasabb presztízsű kitüntetését, a Claude Elwood Shannon-díjat.

Claude Elwood Shannon amerikai mérnök-matematikus 1948-ban publikálta a hírközlés matematikai elméletéről szóló tudományos cikkét. Azóta őt tartják az információ mérésével, továbbításával, védelmével és feldolgozásával foglalkozó tudományterület, az információelmélet megalapítójának. A tudósról elnevezett díjat 1972 óta adományozza az információelmélet nemzetközi társasága, az IEEE Information Theory Society. Idén Marton Katalin, az MTA doktora veheti át a Shannon-díjat, és tarthatja meg a társaság 2013. évi kongresszusán a Shannon-előadást. Női kutató eddig még nem kapta meg az elismerést, magyar tudós azonban – Csiszár Imre akadémikus személyében – 1996-ban elnyerte a díjat.

"Nagy meglepetés és öröm számomra a Shannon-díj" – nyilatkozta Marton Katalin. Elmondta: hálás az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének, hogy sok éven át nyugodt és ösztönző légkört biztosított munkájához. Méltatta Csiszár Imre, valamint a Rómában élő Körner János tevékenységét is, akik döntő befolyással voltak kutatásaira. "A velük való közös munkában gyökereznek azok az eredmények, amelyekért a díjat kaptam" – fogalmazott a kitüntetett.

Marton Katalin díja immár a harmadik rangos elismerés az idén, amelyet magyar matematikusok kaptak. Tavasszal Szemerédi Endre, az MTA rendes tagja kapta a matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat, Lovász László matematikust, ugyancsak az MTA rendes tagját pedig felvette tagjai sorába az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája (National Academy of Sciences).

Forrás: MTA