A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar szakemberek vezetésével emlősfajok daganathajlamát kutatták

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársa által vezetett nemzetközi kutatócsoport mintegy kétszáz állatkerti emlősfaj daganatkockázatát vizsgálva hasonlította össze az egyes fajok rákos megbetegedésre való hajlamát.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy az emlősfajok kitettsége e téren nagyon eltérő. Vannak fajok, amelyeknél rendkívül ritkán alakul ki a rák, másoknál az egyedek fele daganatos megbetegedésben pusztul el. A vizsgált fajok közül például a párosujjú patások, továbbá a Dél-Amerikában élő, kifejezetten nagy testű rágcsáló, a nagy mara is rendkívül rezisztensnek tűnik a daganatokkal szemben. Ezzel ellentétben a ragadozó emlősök – különösen az emlősállatokat fogyasztó ragadozók, mint például az oroszlánok, a pumák és a leopárdok – körében nagyon gyakori a rák. Továbbra is kérdéses, hogy a daganatok kialakulására való eltérő hajlam a genetikai háttér következménye-e, vagy esetleg a fajok eltérő életmódjával függ össze.

A kutatás jelentőségét fokozza, hogy az eredmények a későbbiekben az ember- vagy az állatgyógyászatban is felhasználhatók lesznek. A világviszonylatban elsőként elvégzett kutatás eredményeit bemutató publikációt a rangos Nature folyóirat közölte.

Forrás:

https://elkh.org/hirek/az-ok-munkatarsa-altal-vezetett-nemzetkozi-kutatocsoport-a-vilagon-elsokent-mutatott-ra-a-ragadozok-daganatos-megbetegedesekre-valo-magas-hajlamara/

Kép forrása:  https://eletmod.transindex.ro/?hir=25643&az_emlosoknel_tapasztalt_rakos_megbetegedesek_hattererol_kozolt_tanulmanyt_a_natureben_a_bbte_kutatoja