A szellemi tulajdon védelme
 

Újabb érdekesség a kutyákkal kapcsolatban

A A A    Nyomtatható verzió

Az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói legújabb agyi képalkotásos vizsgálatukban arra az eredményre jutottak, hogy az ebek agya nemcsak érzékeli, ha emberi beszédet hall, de meg is tud különböztetni egymástól két nyelvet. 

A kutatók vizsgálataiból kiderült, hogy a kutyák beszédre és nem-beszédre adott agyi válaszainak mintázata különbözik az elsődleges hallókéregben, függetlenül attól, hogy az ismert vagy az ismeretlen nyelvből származnak az ingerek. A kutatók ugyanakkor arra nem találtak bizonyítékot, hogy a kutyaagy előnyben részesítené a beszédet a nem-beszéddel szemben.

A kutatás másik fontos eredménye az volt, hogy a kutyák agya a magyar és a spanyol nyelvet is képes volt megkülönböztetni. Erre abból következtettek a kutatók, hogy egy másik agyterületen, a másodlagos hallókéregben eltérő mintázatokat találtak az agyi válaszokban a két nyelvre. Ráadásul minél idősebb volt a négylábú, az agya annál jobban el tudta különíteni a két nyelvet.

 Azt azonban továbbra sem tudják, hogy minderre csak a kutyák képesek-e, vagy más fajok is.

A kutatás az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (Lendület program, Bolyai János Kutatási Ösztöndíj) és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (ÚNKP), az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Európai Kutatási Tanács és a Mexikói Tudományos és Technológiai Nemzeti Tanács (CONACYT) támogatásával készült, és a NeuroImage című tudományos folyóiratban jelent meg “Speech naturalness detection and language representation in the dog brain” címmel. 

A kutatással kapcsolatos videóabsztrakt, az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/lnciBThWH7Q .

 

Forrás:

https://etologia.elte.hu/hu/lang-disc-hu/

 

Kép forrása: https://www.elte.hu/