A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar fejlesztők innovatív, függőleges szélcsatorna-rendszert építettek

A A A    Nyomtatható verzió

A JÁSZMETÁL-2000 Fémipari Kft. és a Skyward Tunnel Kft. szakemberei alacsony energiaigényű függőleges szélcsatorna rendszert fejlesztettek.

Projektjük során egy új, négy légcsatornás szélcsatorna rendszer kiépítése valósult meg, ahol a feláramló levegőt visszavezették a széltér alá úgy, hogy az minél inkább megtartsa impulzusát. Ez a széltér fölé tervezett kéményrendszerrel vált megvalósíthatóvá, mely a kiáramló levegőt négy részre osztva vezeti vissza, így a szélturbináknak kevesebb energiára van szüksége a légáram erősségének fenntartásához, ezáltal a szélcsatorna rendszere költséghatékonyabbá vált.

Emellett az energiatakarékosság jegyében a rendszerben keletkezett hulladékenergia egy része is felhasználásra került: a súrlódásból fakadó hőtermelést ipari víz felmelegítésére használják fel. Ezt a rotorok köré tervezett csővezetékrendszerrel érték el. Továbbá vizsgálatok készültek a szél mozgási energiájának felhasználására vonatkozóan is.

A világon jelenleg nem létezik olyan szélcsatorna rendszer, amely leszálló ággal operálna a levegő
impulzusának megtartásában. Emellett a széltér szellőztető rendszere is egyedi megoldásokat tartalmaz, valamint egyedi tervezésű és optimalizált szélfordító pengék és széllapátok is növelték a projektet.

A világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szélcsatornák felhasználási területe igen széles és még jelentős kiaknázatlan lehetőségek rejt magában. Kiemelt szerepük van katonai és polgári ejtőernyős képzésben, a közoktatásban (fizikai kísérletek szemléltethetők szórakoztató formában), az extrém sportolók körében, de nem elhanyagolható a szélcsatornák rehabilitációban, rekreációban betölthető szerepe sem.

Források:

https://infostart.hu/gazdasag/2022/01/29/alacsony-energiaigenyu-szelcsatornat-mutattak-be-budapesten#

https://skyward.hu/content/palyazatok

Kép forrása:

https://infostart.hu/gazdasag/2022/01/29/alacsony-energiaigenyu-szelcsatornat-mutattak-be-budapesten