A szellemi tulajdon védelme
 

Hatszáz géniusz 6000 négyzetméteren

A A A    Nyomtatható verzió

Magyar találmányokból nyílt nagyszabású, interaktív kiállítás a Millenárison „Álmok álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok” címmel.

A tárlat célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció és a tudomány szerepére, és mintát mutatva inspirálja a jövő feltalálóit.  A szervezők tájékoztatása szerint a kiállítással minden korcsoporthoz szólni kívánnak, de a tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalokra.

A tárlaton nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.

A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg.

A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók itt csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2022. december 31-ig látogatható.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Hirado.hu oldalán.

A kiállítás hivatalos weboldala:  https://aa.millenaris.hu/a-kiallitasrol/
Facebook oldala:  https://www.facebook.com/almokalmodoi20
A kiállításhoz kapcsolódó bemutató kisfilm az alábbi linken érhető el:  https://youtu.be/Knhkvvpof7o

Forrás:
https://hirado.hu/extra/kultura/cikk/2022/02/14/megnyilt-az-almok-almodoi-20-kiallitas-a-millenarison/

Kép forrása:  https://hirado.hu/extra/kultura/cikk/2022/02/14/megnyilt-az-almok-almodoi-20-kiallitas-a-millenarison/