A szellemi tulajdon védelme
 

Új eljárást alkalmaztak hazánkban először rosszindulatú daganat eltávolítására

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK) egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el hazánkban elsőként a krioablációs (fagyasztásos) beavatkozást. 

A krioablációt a jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában hazánkban először alkalmazták. Az új eljárással a központi idegrendszer daganatait kivéve mindegyik daganat-típus kezelhető.

A krioabláció a hideget használja fel a kezeléshez, szó szerint fagyasztásról van szó. Maga a beavatkozás nagyon egyszerű, mindössze néhány percet vesz igénybe. Ultrahanggal megkeresik az elváltozást, majd egy speciális tűt vezetnek a meghatározott helyre. Ennek a tűnek a vége, és a környezete hűl le a beavatkozás során -40 fokra, aminek eredményeként az adott területen megfagynak a sejtek. Az elfagyott sejtek pedig később felszívódnak.

A beavatkozás egyik nagy előnye, hogy kisebb a műtéti terhelés, hiszen a nagy onkológiai műtétekkel szemben ez helyi érzéstelenítésben végezhető, a daganatkezeléshez nem szükséges altatás, ugyanis a fagyasztásnak önmagában is érzéstelenítő hatása van.

A krioablációval kapcsolatos kutatások más, igazán érdekes eredményeket is mutatnak. Úgy gondolják, hogy a módszernek az immunrendszer-stimuláló hatása is jelentős lehet. Ennek lényege, hogy a fagyasztás hatására szétesett ráksejtek, és az ezeket felépítő fehérjék szerkezete nem változik jelentősen, így a szervezet védekező rendszere sokkal hatékonyabban, erősebben tud fellépni ezek ellen a sejtek ellen. Bizonyos anyagok egyidejű daganatba juttatásával ez a hatás jelentősen felerősíthető.

 

Források:

https://semmelweis.hu/hirek/2022/02/18/fagyasztassal-kezeltek-daganatos-betegeket-a-semmelweis-egyetemen/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/mellrak/24285/a-krioablacio

 

Kép forrása:

https://ujszo.com/