A szellemi tulajdon védelme
 

Uniós oltalmat kapott a Homokháti őszibarack pálinka

A A A    Nyomtatható verzió

79-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma, miután az Európai Bizottság március 7-én jóváhagyta a homokháti őszibarack pálinka felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés odaítélésének feltétele az, hogy a szóban forgó termék összetevői az adott földrajzi helyről származzanak, és a terméket teljes egészében ott állítsák elő. Ami az oltalom alatt álló földrajzi jelzést illeti, azok a termékek viselhetik azt, amelyek előállításának, feldolgozásának vagy elkészítésének legalább egyik részfolyamatára az adott régióban kerül sor.

„A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet. A pálinka földrajzi területtel való szoros kapcsolata a térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető. A Homokhátságra jellemző forró, száraz, aszályos nyarak, a napsütéses órák magas száma és a nagy napi hőingadozás, valamint a talaj adottságainak következtében az ott termesztett őszibarack édessé, zamatossá válik. Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát” – olvasható az MTI közleményében.

Az oltalom alatt álló termékek listája az alábbi oldalon megtekinthető:
 https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

 

Forrás:

https://www.agrarszektor.hu/elemiszer/hatalmas-siker-ujabb-magyar-palinka-kapott-unios-oltalmat.36341.html

Kép forrása: https://kormany.hu/hirek/