A szellemi tulajdon védelme
 

Egy hazai egyetem is indul Solar Decathlon nemzetközi versenyen

A A A    Nyomtatható verzió

A Solar Decathlon Europe egy nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amelyet az Amerikai Energetikai Minisztérium szervez.  Európában először Madridban rendeztek meg 2010-ben. A kezdeményezés célja a környezettudatos otthonteremtés, az energiatudatosság, a napenergiával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának elősegítése. A résztvevőket pályázat alapján választják ki, négy témakörben kell bizonyítaniuk a projekt életképességét: terv és innováció; finanszírozás; projektintegráció; projektszervezés.

A Pécsi Tudományegyetem Lungs of the City projektjét több mint 40 nemzetközi pályázóból választották ki és egyedüli magyarként jutottak be a legjobb 18 közé. A verseny május 17-én kezdődik Wuppertalban.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói idén a fiataloknak álmodtak olyan megfizethető, fenntartható és karbonsemleges társasházat, ahol egy nagy közösségként, környezetpozitív térben élhetnek.

Az épületnek három lakószintje és közösségi szintje van. Minden lakószinten 3 darab 38-42 négyzetméteres lakás kap helyet, ami könnyen átalakítható, ha bővül a család. A közösségi szintek egyike a munka, míg másik szintje a belső együttműködés tereit hordozza magában. A másik közösségi tér a kreatív műhely (co-working tér), ahol azok a lakók tudnak egymást segítő munkát végezni, akik vállalkozóként akarják tudásukat kamatoztatni.

A ház szerkezete 90 százalékban fa, vályogrost, szigetelése pedig papír alapú.

A Solar Decathlon egyik alapfeladata, hogy a hallgatói csapatok által tervezett épületeket a verseny helyszínén – idén Wuppertalban – 14 nap alatt fel kell építeni. 

Az előkészítést április második felében a műszaki kar kampuszán kezdik, majd kamionra rakják a szétbontott épületet és irány a németországi verseny. Három évig ott lesz egy fenntarthatósági kiállítás bemutatótereként, majd hazahozzák a kampuszra és hallgatói klub lesz belőle.

 

Forrás:

https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2022/04/04/pecsi-tarsashaz-14-nap-alatt-solar-decathlon/

Kép forrása:  https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2022/04/04/pecsi-tarsashaz-14-nap-alatt-solar-decathlon/