A szellemi tulajdon védelme
 

Katéteres módszerrel végeztek szívbillentyűműtétet Szegeden

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Invazív Kardiológiai Részlegén egy teljesen új, katéteres módszerrel, a mellkas megnyitása nélkül hajtottak végre szívbillentyűműtétet.

Az SZTE technológiai fejlesztéseinek köszönhetően, a combhajlati visszér felől a szív bal pitvarába juttatott eszközzel, folyamatos szívultrahangos ellenőrzés mellett, a mitralis billentyű két, rosszul záródó vitorláját összefogták, így csökkentve, illetve megszüntetve a kamrából a pitvar felé kórosan visszaáramló vér mennyiségét – olvasható a felsőoktatási intézmény közleményében.

Ugyan nem minden betegnél lehetséges az új megoldást alkalmazni, de a technológia fejlődésével egyre több olyan szívbetegség katéteres módszerrel történő gyógyítására nyílik mód, amely miatt korábban nyitott szívműtétet kellett végezni.

Hasonló beavatkozást korábban Magyarországon mindössze három helyen – a Semmelweis Egyetem, a Gottsegen György Országos Kardiológiai és Vaszkuláris Központban és a Debreceni Egyetemen – végeztek.

 

Forrás:

https://ng.24.hu/tudomany/2022/04/04/mellkas-megnyitasa-nelkuli-szivbillentyumutetet-vegeztek-el-szegeden/?fbclid=IwAR0U_YBVNZY77mM8N4QtORNxRnyAYfvcyxnzH5B9TYbA9h1u16uuBTuATDE

Kép forrása:

https://www.narayanahealth.org/